Spoločnosť American Heart Association (AHA) uverejnila v minulom roku správu o tukoch v potravinách, kde hovoria o tom, že zistili, že napriek tomu, že 72% Američanov hodnotí kokosový olej ako „zdravú potravinu“, jeho negatívne účinky prevyšujú tie pozitívne. Dospeli k záveru, že sú jednoznačne proti konzumácií a používaniu kokosového oleja.

Nutričná lekárka Catherine Saxelbyová uviedla, že kokos nemá v porovnaní s inými zdrojmi tukov žiadne pozitívne vlastnosti a benefity. „Neobsahuje žiadne vitamíny, minerály alebo žiadne užitočné fytochemikálie. Extra panenský olivový olej a slnečnicový olej je veľmi bohatý na vitamín E, ale kokosový olej nemá žiadne zjavné zdravotné výhody, ktoré môžeme vidieť.“

Zatiaľ čo niektoré populárne články na internete hovoria čitateľom, že kokosový olej významne nezvyšuje cholesterol lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), literatúra hovorí niečo iné. LDL je všeobecne známy ako „zlý“ cholesterol, ktorý sa tvorí v stenách tepien a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a srdcového infarktu.

V správe AHA sa našlo sedem kontrolovaných štúdií, ktoré testovali hladiny cholesterolu a šesť z týchto štúdií zaznamenalo významné zvýšenie hladiny LDL cholesterolu po konzumácii kokosového oleja. Štúdie ukázali, že kokosový olej výrazne zvýšil hladiny LDL v porovnaní s olivovým olejom – ale nie toľko ako maslo.

Je teda kokosový olej vhodný na konzumáciu alebo by mal ostať len v kozmetickom priemysle? Zhromaždite si potrebné informácie a názor si utvorte sami!

Používate kokosový olej? Budeme veľmi radi, ak Vaše skúsenosti a názory zazdieľate!