Pavol Rýpal je nezvestný už 10 rokov
Europoslanci žiadajú vyšetrenie aj ďalšieho prípadu, kedy zmizol v tej dobe jeden z najvýraznejších investigatívnych novinárov Pavol Rýpal. Novinár sa stratil 22.4. 2008 úplne bez stopy. Nikomu sa neozval, nenechal žiadny list na rozlúčku. Rýpal písal o mafiánskych bossoch a jeho priezvisko absolútne korešpondovalo s tým, čo robil.

Posledný svedok?
Rodina, kamaráti a kolegovia, ktorí Paľa poznali, stále čakajú na akékoľvek správy o ňom. Teraz im možno svitla nová nádej, že sa prípad niekam pohne. Publicista Peter Nôta, ktorý sleduje Rýpalov prípad od začiatku, na svojom blogu chilli.today opísal, ako ho kontaktoval svedok, ktorý mohol byť pravdepodobne posledný, kto videl Paľa Rýpala predtým, ako na 10 rokov zmizol. 25. alebo 26. apríla 2008 pracoval v jednom z pánskych bratislavských podnikov. Novinár tam mal prísť špinavý a pôsobil odpudzujúco, opitý však nebol.

Jeho sestra Iveta zverejnila na Facebooku smutné slová o tom, že už nie je medzi živými: “Stále som verila, dúfala, nechávala odkazy, modlila som sa za jeho život a návrat k nám… Ale , niečo sa stalo … niečo šialené, čomu ani sama nemôžem uveriť. Dozvedela som sa tú najstrašnejšiu vec, TO, čoho sme sa všetci báli a strašilo nás v snoch. TO, prečo som plakávala v noci do vankúša a snažila som sa navonok hrať silnú sestru, ktorá všetko dáva. Teraz to však už nejde. Teraz viem, že môj brat – investigatívny novinár Paľo Rýpal už NEŽIJE. Viem, že ho ZAVRAŽDILI!!!!” znejú emotívne slová zronenej ženy.
Paľova sestra Iveta je ale za pravdu naďalej odhodlaná bojovať: “Môj žiaľ nad stratou brata je tak veľký, že chcem vedieť, či tie kauzy, o ktorých sa dozvedel a chcel ich zverejniť, boli až také strašné, aby ho museli pre to uniesť a zabiť …. Keď zabili Janka a Martinku, tak v hlavách nám začali ožívať spomienky a násobil sa strach z toho, či aj Palko neskončil tak ako oni? Teraz už viem, že skončil… Rozdiel v smrti Janka a Paľka je ten, že Janka nechali na výstrahu na mieste vraždy a Palka „upratali bez stopy“…. teda skoro bez stopy!!! Je zjavné, že investigatívni novinári na Slovensku niekoho príšerne nasie*ajú … A mali by sme sa naozaj všetci dozvedieť koho…,” zakončuje rozhorčenú úvahu otázkou, na ktorej odpoveď čakajú tisíce Slovákov. Rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť.

SÚVISÍ ZMIZNUTIE NOVINÁRA S UDALOSŤAMI, KTORÉ NÁSLEDNE GRADOVALI V PODSVETÍ V ROKOCH 2008 – 2011?
Dnes je známe, že o pár mesiacov po zmiznutí Rýpala sa v Dunajskej Strede uskutočnila “čistka” v podsvetí. V septembri 2008 zmizli bratia Raiszovci, ktorých telá sa našli v spoločnom hrobe až o 2,5 roka neskôr. Od decembra 2012 má byť mŕtvy aj údajný objednávateľ masakry Pápayovcov v dunajskostredskom bare Fontána, Ľudovít Šátor. Prípad, ktorému sa Rýpal tiež venoval. Policajti mali v roku 2011 rozložiť zločineckú skupinu operujúcu v Dunajskej Strede a okolí, s obvineniami skončilo 11 osôb. Ich trestná činnosť mala siahať od obmedzovania osobnej slobody, až po úkladnú vraždu. Mohol odhaliť praktiky a biznis tejto skupiny už v roku 2008 nezvestný novinár?

“ODIŠIEL” DOBROVOĽNE?
V hre je rovnako stále verzia, že Paľo Rýpal jednoducho odišiel z tohto sveta dobrovoľne. Aj táto hypotéza má však svoje trhliny. Čo sa skutočne stalo 22.4.2008? Možno to znie morbídne, ale to sa bez tela, či už živého alebo mŕtveho nezvestného novinára, zrejme už nikdy nedozvieme. Ibaže by niekto začal po rokoch rozprávať, čo v podsvetí nie je nikdy vylúčené…