Tragédia tú visela vo vzduchu! Po prípade Adamka (10) je o tom presvedčený právnik a lekár Mario Švehelka. Personál pardubickej nemocnice nechal chlapca 13 minút krvácať bez pomoci a dieťa má teraz poškodený mozog a je v kóme. Hlavnými vinníkmi sú podľa odborníka chaos a nepripravenosť tunajších zdravotníkov.

1. chyba? Nevedeli, že je zatvorené

Adamko bol v nemocnici na operácii krčných mandlí. Štvrtú noc po zákroku začal silne krvácať a lekárka detského oddelenia rozhodla okolo jednej hodiny rannej o jeho presune na ambulanciu ORL (ušné, nosné, krčné).

„Personál detského oddelenia ale zjavne vôbec nemal adoptovaný postup pre prípad, že sa u niektorého z detí objaví pooperačné krvácanie, hoci s takou možnosťou je vždy nutné počítať,“ vytkol nemocnici Švehelka, ktorý je právnym zástupcom rodiny.

Švehelka zistil, že v nemocnici roky panoval zvyk krvácajúce dieťa dopraviť na ambulanciu ORL. To podľa neho nie je nesprávne, ak je krvácajúce dieťa pri vedomí. Rovnako ako to, že Adamko išiel na ORL pešo a po schodoch. „Cieľom bolo dostať dieťa čo najskôr na ORL ambulanciu a personál detského oddelenia volil túto cestu, pretože sa obával, že sa s nimi zasekne výťah,“ komentoval to Švehelka.

Za veľké pochybenia považuje to, že ambulancia ORL bola v čase príchodu Adamka zamknutá a bez lekára. Minimálne časť pracovníkov detského oddelenia pritom nevedela, že v noci v nej nikto nie je a nepoznali mobil na pohotovostného lekára ORL, čo dáva za vinu vedeniu oddelenia.

Článok pokračuje na druhej strane…

▼▼▼