Sedem minút bez kyslíka

Matej bol sedem minút bez kyslíka, čo mu trvalo poškodilo mozog. Lekárka si totiž musela sama odskočiť pre pomôcky na oživovanie pacienta. Nikto jej na oddelení nepomohol …

Život rodiny z Brna sa v roku 2010 desivo zmenil. Marcela odišla zo zamestnania, Vítek si našiel prácu na pol úväzku. S 24 hodín trvajúcou starostlivosťou o Mateja im pomáhajú profesionálne opatrovateľky.

Náklady sa vyšplhali za osem rokov do astronomickej výšky. „Mesačne ide o päťdesiat tisíc, celkom to robí päť až šesť miliónov,“ hovorí otec dnes už dvanásťročného chlapca.

Dôstojná starostlivosť doma

Najhoršie sú pocity beznádeje, šanca na zlepšenie stavu je takmer nulová. „Boli stavy, kedy si hovoríte, že je to horšie, než keď vám dieťa zomrie. Naša voľba bola nakoniec jasná. Než dieťa nechať napospas zdravotnému systému, radšej mu zabezpečíme dôstojné dožitie doma,“ podčiarkol Kocián.

Pár z Brna sa aj tak chytá každej nádeje, upína okrem iného nádej na liečbu kmeňovými bunkami. Aktuálne skúša tiež špeciálny počítač, ktorý by mohol zistiť, na aké podnety Matej reaguje.

Článok pokračuje na druhej strane

▼▼▼