Namáčanie húb

Ďalej je potrebné pripraviť zmes pre výsev. K tomu potrebujete vodu a droždie. Na 2-3 veľké huby potrebujete 50 g kvasníc a 4 litre vody.

V prírode sa huby rozmnožujú vďaka divokej zveri. V agresívnom prostredí, ktoré je v žalúdku zvierat, sa spory aktivujú a prebudia. Aby sa spory prebudili, musíte vytvoriť podobné prostredie. K tomu sú potrebné kvasnice.

Takže vezmite malý hrniec a namočte do neho pripravené huby. Najlepšie bude, keď použijete dažďovú vodu alebo vodu zo studne, ale hlavne nie kupovanú, pretože to by mohla prísť všetka práca nazmar. Potom pridajte droždie, všetko dôkladne premiešajte a nechajte na tmavom a teplom mieste 1,5-2 týždne.

Príprava výsevu

Po 2 týždňoch je treba túto zmes vybrať a znovu dôkladne premiešať. Takto pripravenú zmes potrebujete pomerne málo, asi 200 ml. Rozrieďte ju v 2 litroch vody a dobre premiešajte. Zmes pre výsev je pripravená, ideme ďalej!

Výsev húb

Aby huby rástli, potrebujú symbiózu (trvalé spojenie s inou rastlinou), takže je najlepšie ich pestovať v kvetináčoch s izbovými rastlinami. Podľa skúsených hubárov je najúčinnejšia symbióza hríbov s ľaliou, ale môžete experimentovať aj s inými rastlinami.

Pri výseve húb jednoducho zalejte rastliny pripraveným roztokom. Zálievkou nešetrite! Takže výsev je hotový, teraz trpezlivo čakajte na výsledok.

Teraz viete, ako pestovať huby doma, to znamená len na okennom parapete. Ako vidíte, nevyžaduje to veľa času ani peňazí. Tak prečo to neskúsiť? Ak sa všetko podarí, budete môcť na sviatky rodinu a priateľov pohostiť vlastnými hubami.