Našli u nej drogy, ale nezaobchádzali s nimi, ako mali! Colníci, ktorí v januári zadržali českú pašeráčku, podľa všetkého pochybili. Obhajca Terezy H. má tak v rukách veľký tromf. Pomôže Češke dostať sa na slobodu?

V protokoloch Terezinho prípadu je uvedené, že u nej bolo nájdené 8.7 kilogramov heroínu (na niektorých miestach spisu sa uvádza 8.5 kg). Ten colníci poslali na analýzu do laboratória s niekoľkodňovím oneskorením, zrejme kvôli dohadom o to, kto bude kauzu vôbec vyšetrovať.

Podľa pakistanského právnika Gull Hassan Khana, ktorý je s prípadom zadržanej Češky dobre oboznámený, však pri odosielaní vzorky zásadne pochybili. „Poslali otestovať iba 5 gramov. Podľa pokynov Najvyššieho súdu je ale nutné analyzovať 5 gramov na každý kilogram drogy, mali teda odoslať 45 gramov,“ vysvetlil advokát, podľa ktorého mnoho odsúdených s touto námietkou na Najvyššom súde uspelo pri odvolaní.

To však nie je jediný problém v súvislosti so zadržanými drogami, ktoré podľa Khana musí obžaloba riešiť. Colníci pochybili podľa neho tiež v tom, ako drogy vážili. „Laboratórium po prevážaní došlo k menšej hmotnosti. Sám som riešil podobný prípad, kedy sa potom musela na základe toho prepočítať aj pôvodná celková váha zadržanej drogy a klienta sa potom týkala oveľa nižšia trestná sadzba,“ uviedol Khan.

Tereze H. hrozí v Pakistane za pašovanie drog vysoký trest. Podľa pakistanského právnika by sa v prípade odsúdenia mal pohybovať v …

Článok pokračuje na druhej strane.