Orangutanka Pony z Bornea žila šesť rokov zatvorená v tmavej miestnosti a pripútaná reťazou. Jej väzniteľka ju každý deň holila, natierala make-upom a parfumom. Ponúkala ju totiž na sex miestnym farmárom za 2 libry. Keď Pony zachránili príslušníci ozbrojených síl, bolo „bordelmame“ dovolené, aby ju raz mesačne navštívila. Kedykoľvek ju však Pony uzrela, začala hlasno kričať a vypúšťať trus.

Na hrozný prípad sa prišlo v roku 2003. Väznitelia oddelili Pony ako malú od jej matky a počas šiestich rokov s ňou zaobchádzali ukrutným spôsobom. Denne ju holili, dávali jej make-up a striekali parfumom. Potom ju predávali za 2 libry miestnym farmárom, aby s ňou mohli mať sex. „Bola som úplne zdesená, keď som zistila, že ju používajú k prostitúcii,“ opísala aktivistka Lone Droscher-Nielsen. „Asi som naivná, keď som si myslela, že niečo také nemôžu urobiť zvieraťu.“

„Farmári platili špeciálne za ňu. Mohli si vybrať ženu, ak chceli, ale toto pre nich bola novinka,“ prezradila riaditeľka nadácie Borneo Orangutan Survival Foundation Michelle Desilets. Povedala tiež, že keď na miesto dorazil záchranný tím, majitelia nechceli Pony vydať, a dokonca na záchranárov vytiahli mačety. Vydali ju len keď na miesto dorazilo 35 ozbrojených policajtov.

Článok pokračuje na druhej strane.