Vo veku 94 rokov zomrel bývalý americký prezident George Bush starší. Oznámil to hovorca jeho rodiny, podľa ktorého 41. prezident USA zomrel v piatok krátko po desiatej hodine večer tamojšieho času. Bush starší bol v úrade v rokoch 1989 až 1993, kedy sa v Európe rúcali komunistické režimy. Bol prvým americkým prezidentom, ktorý prišiel po revolúcii do Československa, a to presne rok po novembrových udalostiach.Za vlády Busha staršieho tiež Spojené štáty vstúpili do vojny v Perzskom zálive.

„Jeb, Neil, Marvin, Doro a ja so zármutkom oznamujeme, že po 94 pozoruhodných rokoch náš drahý otec zomrel,“ uviedol George Bush mladší vo vyhlásení, ktorého prostredníctvom twittera tlmočil hovorca rodiny Jim McGrath. „George H.W. Bush bol človekom obdareným ušľachtilosťou charakteru a bol tým najlepším otcom, akého si môžu syn alebo dcéra priať,“ dodal Bush mladší, ktorý bol prezidentom USA v rokoch 2001 až 2009.

Tento rok v apríli zomrela aj prezidentova manželka Barbara, s ňou bol ženatý 73 rokov. Z detí zosnulého exprezidenta je známy aj bývalý guvernér štátu Florida Jeb Bush, ktorý sa v roku 2016 neúspešne pokúsil získať prezidentskú nomináciu. Jeb Bush na twitteri v reakcii na otcovo úmrtie napísal, že jeho otcovi nič nerobilo väčšiu radosť než pomáhať ostatným.

Medzi prvými na Bushovo úmrtie reagovali tiež exprezident Barack Obama a jeho manželka Michelle, a následne tiež terajší prezident Donald Trump. Biely dom vo vyhlásení napísal, že zosnulý George Bush svojím vtipom a tým, že sa otvorene hlásil k viere, rodine a krajine, inšpiroval generácie Američanov k verejnej službe.

Článok pokračuje na druhej strane.