„Spoľahlivou schopnosťou úsudku, zdravým rozumom a neochvejným vedením priviedol prezident Bush náš národ a svet k mierovému a víťaznému ukončeniu studenej vojny,“ stojí vo vyhlásení Bieleho domu. Bush starší tiež podľa neho položil základy blahobytu na desiatky rokov. Pri všetkom, čo vykonal, ale zostal pokorný.

Obamovci uviedli, že Amerika prišla o „vlastenca a skromného sluhu“. „Aj keď naše srdcia dnes oťaželi, sú aj plné vďaky,“ stojí vo vyhlásení Obamovcov.

Podľa agentúry Reuters žil Bush dlhšie ako ktorýkoľvek z jeho predchodcov. Bush ale musel byť v posledných rokoch niekoľkokrát hospitalizovaný. Predvlani si zlomil krčný stavec a na pohrebe svojej ženy bol na invalidnom vozíku.

Bush starší si získal popularitu vďaka úspechu Spojených štátov vo vojne v Perzskom zálive v roku 1991. Popularita ale následne vyprchala počas krátkej a hlbokej recesie, kedy Bush starší porušil svoj sľub, že nebude zavádzať nové dane. V prezidentských voľbách v roku 1988 porazil demokratického guvernéra štátu Massachusetts Michaela Dukakis, ale pri druhej kandidatúre na prezidenta republikánskeho politika Busha porazil demokrat Bill Clinton.

Hrdina z druhej svetovej vojny Bush bol pred svojím prezidentstvom takisto kongresmanom, riaditeľom Ústrednej spravodajskej služby (CIA) alebo tiež viceprezidentom v administratíve predchádzajúceho prezidenta Ronalda Reagana.

V roku 1990 Bush starší navštívil aj vtedajšie Československo.