Zlatý glóbus v kategórii najlepší film (dráma) vyhral Bohemian Rhapsody. Rami Malek, ktorý stvárnil hlavnú postavu snímky o spevákovi skupiny Queen Freddiem Mercurym, si odniesol zlatú sošku glóbusu pre najlepšieho herca.

Ocenenie pre najlepšiu herečku v dráme dostala Glenn Close za rolu vo švédsko-britskom dráme Žena, v ktorom hrala manželku spisovateľa oceneného Nobelovou cenou za literatúru. Americká herečka získala Zlatý glóbus už tretíkrát, ale Oscara napriek šiestich nomináciám ešte nikdy nevyhrala, poznamenala agentúra AP.

Cenu pre najlepšiu komédiu získal film Green Book (Ako prejsť bezpečne Juhom), založený na skutočnom príbehu špičkového černošského klaviristu Donalda „Dona“ Shirleyho. Ten sa pod ochranou talianskeho vodiča, bývalého vyhadzovača, odváža vyraziť na koncertnom turné z Manhattanu až do južanských štátov, kde stále platí rasová segregácia.

Mahershala Ali, ktorý v snímke zahral Dona Shirleyho, získal cenu pre herca vo vedľajšej úlohe. Film bol tiež ocenený za najlepší scenár.

Mexický režisér Alfonza Cuarón, ktorého dráma Roma po hlavnej cene na festivale v Benátkach obdržalo i Zlatý glóbus ako najlepší neanglicky hovorený film, bol ocenený ako najlepší režisér. „Ďakujem mojej rodine, ďakujem Mexiku,“ vyhlásil režisér, ktorý v roku 2014 získal Oscara za film Gravitácia so Sandrou Bullock.

Článok pokračuje na ďalšej strane…