Žlté E110 na tom nie je o moc lepšie. „Žltá SY je chemicky odvodená od látky Sudan I, čo je preukázaný karcinogén a môže sa objaviť ako nečistota. Môže vyvolať alergické a astmatické reakcie, žihľavku, opuchy kože, vyrážky či dráždiť žalúdok a vyvolať vracanie alebo hnačka. Látka je v podozrení zo spôsobovanie detskej hyperaktivity a môže vyvolávať neznášanlivosť aspirínu, „píšu odborníci.

Na internete je pritom možné danú chilli omáčku dohľadať aj v ponuke slovenských e-shopov s potravinami. Pri všetkých je však poznámka, že je výrobok momentálne nedostupný. Podľa opisu zloženie však aj on obsahuje spomínaná škodlivá farbivá.

„Situáciu sme preverili a zistili, že daná problematická šarža bola síce v Česku skladovaná, ale nebola tu predávaná,“ ​​uviedol k tomu pre Blesk Správy Pavel Kopřiva zo Štátnej poľnohospodárskej a potravinárska inšpekcia (SZPI).

Ten tiež zdôraznil, že daná dve „éčka“ sú všeobecne v potravinárstve povolená, avšak neplatí to pre všetky komodity – napríklad pre danú chilli omáčku. „Prečo tomu tak je, je skôr otázka na zákonodarcu. Ale všeobecne sa hodnotí pri danom tovare, ako moc a často je zastúpené v spotrebiteľskom koši. Do určitého množstva je totiž daná látka neškodná, potom už sa dá treba trochu špekulovať o účinkoch. Preto sa to odvíja od toho, ako veľmi sa daný výrobok používa, „vysvetlil Kopřiva.

Dané dve „éčka“ sú všeobecne v potravinárstve povolené, avšak neplatí to pre všetky komodity – napríklad pre danú chilli omáčku. „Prečo tomu tak je, je skôr otázka na zákonodarcu. Ale všeobecne sa hodnotí pri danom tovare, ako moc a často je zastúpené v spotrebiteľskom koši. Do určitého množstva je totiž daná látka neškodná, potom už sa dá treba trochu špekulovať o účinkoch. Preto sa to odvíja od toho, ako veľmi sa daný výrobok používa, „vysvetlil Kopřiva.