Na Slovensku sa pred pár hodinami objavilo škandalózne video, v ktorom reportéri zachytávajú bitúnok v Poľsku. Pokazené či inak znehodnotené mäso vyvážajú spotrebiteľom, pričom časť z neho sa mohla dostať aj k nám.

Poľská polícia vyšetruje bitúnok podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom, ktorého praktiky tajne nafilmoval reportér televízie TVN24.

Reportér televízie TVN24 zachytil viditeľne choré kravy, ktoré privážali v nákladiakoch na bitúnok, pričom často nevedeli ani stáť na vlastných nohách. Kam po porážke odviezli ich mäso, nie je jasné. Ťažkosti s jeho vystopovaním však podnietili poľské úrady k stiahnutiu viacerých mäsových výrobkov z predaja, priblížila BBC.

Bitúnok v meste Lodž však ukrýval aj dobytok so zranenými končatinami, chrbticou alebo s nádormi a vážnymi infekciami. Reportéri strávili na bitúnku niekoľko dní prezlečení za zamestnancov a odhalili, aké príkazy dostávali v týchto prípadoch od nadriadených: “Vedúci mi kázali, aby som mäso označil ako zdravé a upravil tak, aby vyzeralo pekne. Bolo to otrasné, verte. Zo smradu hnijúceho mäsa mi bolo na vracanie. Musel som ho oškrabávať nožom, aby vyzeralo dobre,” prezrádza s hnusom.

Článok pokračuje na ďalšej strane…