Zomrel herec Jiří Pecha († 74), herecký a divadelné kolega Bolka Polívku (69). Smutnú informáciu o Pechovom úmrtí zverejnil na facebooku divadelník Břetislav Rychlík (60), neskôr ju pre ČTK potvrdila hovorkyňa divadla Husa na provázku Alžbeta Nagyová. Podľa nej Pecha zomrel vo štvrtok ráno. Mal 74 rokov a mal vraj dlhodobé zdravotné ťažkosti.

Stvárnil tiež množstvo filmových úloh, medzi ktoré patrí nezabudnuteľný Bohuš a jeho anjel v komédii Dědictví aneb Kurvahošigutntag, objavil sa ako lúpežník v hudobnej rozprávke Lotrando a Zubejda, alebo stvárnil kunsthistorika Faber v horkej komédii Pupendo. Odbornú kritikou bol „Peca“ oceňovaný za inštinktívne až živočíšne a zemito hrajúceho herca so širokým registrom od rýdzo komediálnych kreácií až k dramatickým rolám.

Jiří Pecha bol dvakrát ženatý. Z prvého manželstva má dcéru, ktorá žije v Austrálii, so svojou druhou pani má dve dcéry. V roku 2017 bol ocenený Cenou mesta Třebíča, vtedy už však bojoval s vážnym ochorením a nemohol sa slávnostného odovzdania zúčastniť. Cenu preto za neho prevzala jeho manželka Jana.

Jeho prezývka Peca údajne nevychádza z jeho priezviska, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, ale mala by byť skratkou slova „pecivál“ – počas štúdia na Janáčkovej akadémii múzických umení podľa svojich hereckých kolegov vraj nepatril medzi najusilovnejších študentov …

FOTOGALÉRIA: