Nová štúdia zverejnená v odbornom časopise Annals of Internal Medicine vznikla roku 2002 a podľa jej autorov plne vyvracia všetky možné námietky voči očkovaniu, najmä proti vakcíne MMR.

Fakty o štúdii

Dánski lekári v rámci výskumu preverovali 657 461 detí narodených v Dánsku v rokoch 1991-2010. Za tú dobu našli 6517 detí s autizmom. Analýza neobjavila akúkoľvek súvislosť medzi výskytom očkovania a vznikom autizmu. Autori práce sa pritom sústredili aj na najčastejšie body kritiky protiočkovacieho hnutia. To tvrdí, že existujú skupiny detí, ktoré sú zraniteľnejšie voči vakcinácii než ostatné. Vedci sa teda zamerali na najrôznejšie faktory, ktoré sú so vznikom autizmu spojené – ako sú napríklad súrodenec s autizmom alebo starší rodičia. Tiež sa pozreli na to, či nie je autizmus viac u detí, ktoré podstúpili pred MMR vakcínou iné očkovanie. Odporcovia tiež často argumentujú takzvanou regresívnou formou autizmu spôsobovanou očkovaním, ktorá by sa údajne nemala objavovať v oficiálnych štatistikách.

Vedci všetky tieto teórie vo svojej štúdii testovali – a všetky sa ukázali ako nepravdivé. „Nenašli sme žiadne doklady pre hypotézy zvýšeného rizika vzniku autizmu po očkovaní MMR vakcínou, a to vo vzorke celonárodnej, nevyberanej iba populácie dánskych detí. Nenašli sme ani dôkazy o zraniteľnosti touto vakcínou u skupín s environmentálnymi alebo rodinnými rizikovými faktormi, „uvádza štúdia.

Autori v úvode zdôrazňujú, že vlastne bola táto práca zbytočná – Wakefieldové teórie boli už presvedčivo vyvrátené mnohokrát. Ale napriek tomu malo zmysel na nej pracovať, uvádza Saad Omer a Inci Yildirim. „V ideálnom svete by prebiehal výskum nebezpečnosti vakcín len preto, aby overoval hypotézy vytvorené serióznou vedou, nie ako reakcia na nezmyselné konšpiračné teórie. Ale v reálnom živote môžu hypotézy propagované očkovacími skeptikov ovplyvňovať dôveru verejnosti v očkovaní, „napísali.

Článok pokračuje na ďalšej strane…