Veda nestačí, treba argumentovať

Priznávajú ale, že ani tá najpresvedčivejšia štúdia nemusí stačiť: „Hovorí sa, že žijeme vo svete, kde samotné fakty majú len malú presvedčovaciu hodnotu. Ako potom majú lekári a experti na verejné zdravie vyvrátiť mýtus o vakcínach, ktoré vraj spôsobujú autizmus? „

Autori štúdie ponúkajú rovno tri cesty: jednak by sa malo písať o očkovaní veľmi opatrne a neponúkať v titulkoch zavádzajúce, hoci čtivé informácie.

Po druhé by sa mali vedci v argumentácii sústrediť len na kľúčové fakty, mnohokrát totiž debata skĺzne k nezmyselným „technickým“ detailom, ktoré nie je ľahké verejnosti vysvetliť – a podstata sporu sa potom vytráca.

A za tretie je potrebné vždy ponúkať ľuďom aj alternatívne vysvetlenie. Teda nestačí povedať, že očkovanie nespôsobuje autizmus, ale súčasne povedať, čo autizmus spôsobuje, že je to porucha s mnohými príčinami, genetickými, vývojovými a v prenatálnom období. Ak vedci alternatívne vysvetlenie neponúknu, vrátia sa pochybovači späť k svojej predchádzajúcej viere.

Autori práce tiež pripomínajú všeobecný konsenzus medzi expertmi – tí sa zhodujú, že MMR vakcíny nie sú pre deti hrozbou. Veľmi dôležitou v tomto ohľade bola rozsiahla meta z roku 2014. Porovnávala 20 vedeckých prác na túto tému, žiadna z nich nenašla na rozsiahlej vzorke detí s autizmom súvislosť s očkovaním.