Zuzana Čaputová
Známa slovenská advokátka Zuzana Čaputová (45) kandiduje za stranu Progresívne Slovensko. Laureátka Goldmanovej ceny z roku 2016 získala 18 481 podpisov občanov. Sama seba označuje za liberálku, ktorá obhajuje práva homosexuálov a otvorene vyzýva k tomu, aby im boli povelené adopcie detí.

Maroš Šefčovič
Slováci takmer nepochybujú, že s Čaputovou v druhom kole zvedie boj o prezidentské kreslo Maroš Šefčovič (52). Hoci prieskumy pripisujú väčšie šance sympatickej právničke, súčasný eurokomisár a podpredseda Európskej komisie môže prekvapiť. Kandiduje vďaka 47 podpisom poslancov Národnej rady.

Štefan Harabin
Zamiešať kartami nakoniec môže Štefan Harabin (61). Ten svoju kampaň vystaval na nenávisti k utečencom, okrem straty suverenity varoval práve pred príchodom moslimských migrantov na Slovensko. K islamu sa pritom v krajine hlási asi 5 tisíc ľudí, čo je približne 0,1 percent všetkých obyvateľov. Zjednodušene sa dá povedať, že slovenské prezidentské voľby budú stretom liberalizmu a demokracie s populizmom a nenávisťou.

Za outsidera volieb je považovaný Marian Kotleba (41), ktorý sa v minulosti hlásil k odkazu fašistického Slovenského štátu.

FOTOGALÉRIA: