Štátny zástupca môže sláviť
Nervózna Češka dorazila na súd, aby si tu vypočula konečný ortieľ, mohla sa aspoň spoľahnúť na morálnu podporu tých pár blízkych ľudí, ktoré v Pakistane má. Na miesto dorazili zástupcovia českého konzulátu a tiež jej nápadník, aby spolu s ňou vypočuli rozhodnutie o jej ďalšom osude. Nechýbal ani jej ctiteľ, ktorý jej niekoľkokrát vyznal lásku a nechal sa počuť, že by sa s ňou chcel oženiť. Lenže zo snov o slobode ostali len črepy.

Žalobca využil všetky dôkazy proti Tereze a presadil ten najdôležitejší – kufor, z ktorého colníci vytiahli vrecia s heroínom. Terezin advokát postavil obhajobu na tvrdení, že batožina nepatrila jeho klientke. Lenže žalobca mal presvedčivejšie argumenty.

Konečné slovo sudca Šahzáda Razy dievčaťu vyrazilo dych. Sľúbil Tereze, že rozsudok vynesie v najbližšom možnom termíne, a svojmu sľubu nezostal nič dlžný. Keby ale tušila, aký osud jej pripraví, možno by ešte rada strávila pár mesiacov v blaženej neistote. Od chvíle, kedy sa ujal prípadu, bežalo všetko rýchlo ako v zlom sne.

Zatknutie bol drsný šok
Terezino rozrušenie pri čítaní rozsudku nebolo omnoho menšie, než vo chvíli, keď ju pred viac ako rokom zadržali na medzinárodnom letisku v Láhaure a z batožiny pred ňou vytiahli deväť kíl heroínu. Jeho hodnota by na čiernom trhu išla do miliónov. Hoci prešla dvoma kontrolami, záťah colníkov na treťom kontrolnom mieste jej drasticky a nadlho zmenil život a ona skončila vo väzbe.

Súdne pojednávania sa vliekli nekonečne dlho. Zdalo sa, že dôvod na odročenie sa vždy nájde. Nedostavovali sa svedkovia, vypukol štrajk, prišiel čas náboženských sviatkov a pútí. Zdalo sa, že koniec je v nedohľadne a zúfalstve.

Článok pokračuje na ďalšej strane…