Češku Terezu Hlůškovú (22) odsúdil súd v Pakistane za pašovanie heroínu na osem rokov a osem mesiacov k tomu. Môže sa síce odvolať, ale v tejto chvíli pre ňu platia prísne pravidlá tunajšieho kriminálu, kde bude vysedávať v spoločnosti vrahýň aj prostitútok s HIV. Čo môže a čo nesmie vo väznici robiť a ako si ju tu oblečú?

Terezu teraz čakajú krušné chvíle. Ako čert kríža sa bála toho, že naozaj skončí za mrežami a teraz stojí len krôčik od ôsmich rokov v drsnom pakistanskom väzení. Hlůšková bola podľa posledných informácií prevezená ihneď po súde späť do väznice Koh Lakhpat v Láhaure, kde bola zadržiavaná aj doteraz – presunuli ju ale do novej cely. Prezrel ju tu doktor, ktorý konštatoval, že krvné testy Terezy sú v úplnej norme. Teraz už musí len dúfať.

Češka má síce šancu na dodatočné odvolanie sa, ale ak všetko ostane takto, skončí na pekný čas medzi tunajšou spodinou.

Terezu by v Koh Lakhpatu nečakal žiadny 5* hotel. Podľa oficiálnych dokumentov smú mať väzenkyne pri sebe len minimum vecí ako napríklad dvoje ponožky, dva uteráky alebo jednu knihu či časopis. Dozorcovia tiež viac preferujú, keď sa jedná o literatúru s islamskou tematikou.

Na svoje osobné veci, do ktorých úplne prekvapivo spadajú napríklad aj šperky, bude mať Tereza k dispozícii jednu uzamykateľnú skrinku. Do nej si zavrie jeden hrnček, jeden tanier a univerzálny príbor. Čo sa týka prísneho režimu, Terezu dozorcovia zobudia hodinu pred úsvitom. Potom raňajkovať a môže medzi svoje spoluväzenkyne.

Článok pokračuje na ďalšej strane.