HIV aj vrahyne sú hrozbou
Keď potom Češka zavíta medzi výkvet pakistanských kriminálničiek, radosťou si neposkočí. Na chodbe sa bude stretávať so ženami, z ktorých 40% spáchalo krutú vraždu. Veľká miera väznených žien je aj z radov prostitútok.

A tu na Terezu môže číhať tá najväčšia hrozba – nákaza smrtiacim vírusom HIV, ktorý je tu veľmi rozšírený. „Väznice sú plné nelegálneho užívania drog. Často sa jedná o nebezpečné látky aplikovanej injekčnou striekačkou, „ stojí v dokumente, ktorý popisuje riziko nákazou HIV v pakistanskom kriminále. „Tetuje sa tu kontaminovaným náčiním, dochádza k nechráneným pohlavným stykom i k veľmi častým znásilneniam. Väznice sú preplnené a je tu zlé jedlo. Je tu veľké riziko infekcie chorobami prenášanými vzduchom a krvou, navyše zle dostupná lekárska starostlivosť, „ píše sa v dokumente.

Mimo žien odsúdených za vraždu tu sedí tiež mnoho narkomaniek a pašeračiek, ako je Tereza. Čo sa týka ich percentuálneho zastúpenia, sú s 23 percentami na druhom mieste. Na tom treťom potom figurujú menej nebezpečné zlodejky a prostitútky.

Práca a zábava
K väzeniu v Pakistane však nepatrí len strach a psychický nátlak. Tereza tu bude musieť aj pracovať. Dozorcovia si pre ženy prichystali celú škálu rôznych povolaní, medzi ktoré patrí napríklad pletenie, výroba tehál, povrazov, ale aj práca so špinavou bielizňou. Ženy tu vraj vyberajú na tú ľahšiu prácu.

Všetko ale nie je len čierne. Väzni môžu vo voľnom čase i športovať alebo hrať hry. Na tunajšom „ihrisku“, čím je myslený hlinený pľac, si možno podľa väzenského poriadku zahrať volejbal, futbal alebo trebárs tradičnú juhoázijskú hru Kabbaddi, tímovú obdobu hry „Na babu“. Vnútri je dámam povolené hranie šachu, ázijského caromu – zvláštne kratochvíle podobné biliardu, alebo ázijského „človeče, nehnevaj sa“ čiže ludo.

Návštevy sem za Češkou budú síce môcť dochádzať, ale s väzenkyňou možno hovoriť len na tridsať minút.

Článok pokračuje na ďalšej strane.