Čaputová sa v prezidentskej kampani netajila svojimi liberálnymi názormi na možnosť adopcie detí homosexuálnymi pármi, hoci tieto svoje postoje nemieni z funkcie prezidentky presadzovať. Po prezidentských voľbách Čaputová opakovane dala najavo, že má záujem na korektný vzťah s Ficom, hoci podobne ako úradujúci prezident Andrej Kiska sa postavila proti Ficovým ambíciám stať sa predsedom ústavného súdu. Šéfa tejto vrcholnej súdnej inštitúcie v krajine vyberá a menuje práve hlava štátu.

Fico, ktorý doteraz verejne negratuloval Čaputovej k zvoleniu hlavou štátu, v komentári tiež kritizoval médiá za to, že podľa neho pred voľbami podporovali Čaputovú a nie skúseného diplomata Šefčoviča.

„Zároveň ma mrzí, že slovenské médiá odmietli odbornosť a kompetentnosť a nekriticky presadzovali personálny experiment, kedy ani netušíme, kto bude v pozadí formovať politiku prezidentského paláca. A to je príliš veľká daň, ktorú môže Slovensko zaplatiť na medzinárodnej úrovni za túto neskúsenosť, „napísal Fico. Čaputová skúsenosti z vysokej politiky nemá, medzi prvým a druhým kolom prezidentských volieb sa vzdala funkcie podpredsedníčky mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko.

FOTOGALÉRIA: