Kontroverzný slovenský podnikateľ Marian Kočner v pondelok na súde odmietol obžalobu, podľa ktorej sa mal podieľať na falšovaní zmeniek v hodnote takmer 69 miliónov eur. Ich preplatenie žiadala jedna z Kočnerových firiem aj od súkromnej televízie Markíza.

Kočnera polícia tento rok v marci obvinila aj z objednávky minuloročnej vraždy novinára Jána Kuciaka. V kauze falšovania zmeniek ho obžalovala spolu s bývalým riaditeľom Markízy a exministrom hospodárstva Pavlom Ruskom. Ten už skôr vinu poprel.

„Ak by (zmenky) boli sfalšované, tak by som ich nevymáhal prostredníctvom svojej firmy,“ povedal Kočner súdu počas svojej viac než dvojhodinovej výpovede.

Popoludní v reakcii na otázky advokátov, prokurátora a sudcov Kočner tvrdil, že suma na spomínaných zmenkách bola stanovená na základe ústnej dohody. Na viacero otázok právnych zástupcov Markízy ohľadom zmeniek Kočner uviedol, že si nepamätá alebo odmietol odpovedať. Obhajoval sa tiež tým, že vo veci zmeniek mu v minulosti radil prominentný právnik a niekdajší predseda československého federálneho ústavného súdu Ernest Valko, ktorý bol v roku 2010 zavraždený.

Falošné zmenky, za ktoré mala ručiť televízie Markíza
Exminister Rusko a Kočner sú podozriví, že štyri zmenky sfalšovali, keď na nich uviedli ako dátum vystavenia rok 2000, kedy bol Rusko vo funkcii šéfa Markízy. Podľa prokurátora boli ale zmenky v skutočnosti vyhotovené až po roku 2013, kedy Rusko už nebol riaditeľom a spolumajiteľom televízie.

Článok pokračuje na ďalšej strane.