Sama je matkou dvoch dcér a ako všetci rodičia aj prezidentka chce pre deti to najlepšie. “Neustále sa obávame, či majú naozaj všetko, čo potrebujú. Som si istá, že to tak má každá mama a otec. Asi preto ma dávnejšie veľmi zaujala otázka, ktorá ma prinútila zamyslieť sa – Ak by sa tvoja dcéra zamilovala do inej ženy, v akej krajine by si chcela, aby sa to stalo?,” pýta sa Čaputová na sociálnej sieti.

“Pre svojich blízkych chcem len to najlepšie, a preto chcem, aby sa za akýchkoľvek okolností mali dobre a žili v otvorenej a férovej spoločnosti. Takej, kde majú všetci rovnakú šancu na spokojný život bez ohľadne na ich národnosť, vieru, pohlavie, sexuálnu orientáciu, či inú príslušnosť,” tvrdí Čaputová.

Dodala, že chápe obavy mnohých z inakosti. Takisto si však želá, aby sme sa vedeli navzájom počúvať a našli pre druhého viac znášanlivosti a ohľaduplnosti. „Nezostaneme potom zaseknutí v sporoch, ale budeme môcť s otvorenou mysľou pozerať na riešenia problémov, ktoré nás na Slovensku najviac trápia,“ dodala.

Prezidentka sa nezúčastnila ani na Dúhovom Pride, ani na pochode Hrdí na rodinu. Právo oboch komunít uplatniť svoju slobodu prejavu však rešpektuje. „Považujem ale za potrebné nezostať ticho a rovnako naliehavo upozorniť na potrebu zlepšenia situácie práv ľudí hlásiacich sa k LGBTI komunite ako aj na potrebu zlepšenia podmienok pre podporu a ochranu všetkých rodín na Slovensku,“ napísala na záver svojho statusu.

FOTOGALÉRIA: