Riškovi diagnostikovali krátko po narodení zákernú genetickú chorobu SMA, ktorá je liečiteľná len novým medikamentom z USA. Nakoľko liek stojí dva milióny eur a neprepláca ho poisťovňa, príbeh malého chlapčeka zomkol tisícky Slovákov, ktorí sa mu rozhodli pomôcť. Rodičia však v tejto veci učinili nečakaný krok.

Mária a Filip Bálintovci sú rodičmi chlapčeka, ktorý trpí vzácnym neurologickým ochorením, pričom diagnóza je spinálna svalová atrofia 1. typu. Liek na uzdravenie predáva švajčiarska firma za dva milióny eur. Poisťovňa však životne dôležité liečivo neprepláca a zúfalý pár odmietlo aj ministerstvo zdravotníctva, či dokonca samotný premiér. Situácia sa radikálne zmenila pred blížiacimi sa voľbami, keď Pellegrini nakoniec prisľúbil prevoz dieťaťa s rodičmi do zahraničia, kde by malo podstúpiť liečbu.

Boj na záchranu malého Riška, ktorý trpí zákernou genetickou chorobou SMA, naďalej pokračuje. K 20. februáru, kedy Riškovi ostáva už len 40 dní na vyzbieranie peňazí na potrebný liek, je na konte 1 633 923 eur.

Ostáva vyzbierať približne 400-tisíc eur. Rodičia chorého Riška sa rozhodli odmietnuť pomoc od premiéra Petra Pellegriniho. Na sociálnej sieti vysvetlili toto svoje rozhodnutie.

Článok pokračuje na ďalšej strane.