Rezort dodal, že zatiaľ nie je známy prípad prenosu koronavírusu SARS-CoV-2 zo psov na ľudí.

Virológ z hongkongskej univerzity Malik Peiris, ktorý pomáhal miestnej vláde s analýzou vzoriek, dodal, že by sa mal urobiť test krvných vzoriek, ale až po 10 dňoch od možnej nákazy, aby sa mohli prípadne vyvinúť protilátky.

„Je veľmi pravdepodobné, že tieto dva pozitívne prípady sú príkladom prenosu (koronavírusu) z človeka na psa,“ dodal. Prvý nakazený pes uhynul, ale nie na Covid-19, bol starý, mal 17 rokov a bol chorý.

Ministerstvo odporúča, aby domáci maznáčikovia z triedy cicavcov u nakazených ľudí boli podrobené do izolácie. V tej sú okrem spomínaných dvoch psov ešte štyri mačky. Nie je ich možné navštevovať.

Keď sa na konci februára nakazila novým koronavírusom majiteľka psa v Hongkongu, otestovali veterinári aj jej maznáčika. Dva testy boli slabo pozitívne, čo viedlo k premiestneniu 17 ročného psa do karantény. O dva týždne neskôr už testy prítomnosť vírusu u zvieraťa nepotvrdili, pes napriek tomu zahynul informoval britský Daily Mail.

Šesťdesiatročná hongkongská majiteľka nechala svojho pomeranian na veterine otestovať potom, čo sa u nej preukázalo ochorenie Covid-19. Zviera bolo následne testované a v dvoch prípadoch sa ukázala slabá prítomnosť koronavírusu, čo oficiálne potvrdila tamojšia poľnohospodárska vládna agentúra (AFCD).

Sedemnásťročný pes bol potom ponechaný vo vládnej karanténe, zatiaľ čo sa jeho majiteľka úspešne zotavila. Na konci minulého týždňa už boli testy u psa negatívne a cez víkend mohol byť prepustený späť domov.

Ako ale informovala jeho majiteľka, pes v pondelok zahynul. Presnú príčinu však nebude možné zistiť. „Majiteľka oznámila, že si neželá, aby bol pes podrobený pitve,“ uviedol hovorca AFCD. Dá sa však predpokladať, že pre sedemnásťročného psa bola karanténa mimo domova veľmi stresujúcim zážitkom.

Prípad pomeranian je považovaný za prvý prípad, keď bol nový koronavírus preukázaný u psa.