„Mal zavčas vykonanú tracheostómiu (zákrok, kedy sa v priedušnici na krku vytvorí otvor pre dýchanie.), Je to navyše komplikovaný pacient s množstvom komorbidít (súčasný výskyt viacerých chorôb),“ Uviedol v utorok popoludní na tlačovej konferencii.

Liek začali lekári pacientovi podávať v utorok hneď po tom, čo ho do Všeobecnej fakultnej nemocnice doručila prepravná spoločnosť DHL. Dostáva ho intravenózne pomocou infúzie, liečba má trvať desať dní, teda do 2. apríla, pričom každý deň dopoludnia dostane pacient jednu 30-minútovú infúziu , potvrdila už skôr Blesku Heřmánková.

„Liečba prebieha štandardným spôsobom ako u nás na kardiocentre každá liečba pacienta s kardiocentrálním zlyhaním. Tzv. metóda ECMO, napojenie na mimotelový obeh, ho stabilizovala a umožnila mu prežiť do tej doby, než liek dorazil , „uviedol Balík. ECMO prístrojov pre najvážnejšie postihnutých pacientov s COVID-19 je v Česku 74, k starostlivosti o ďalšie vážne prípady sú potrebné pľúcne ventilátory alebo podávanie kyslíka.

Firma Gilead Sciences, ktorá liek vyvinula, kvôli nadmerne vysokému dopytu pozastavila schvaľovanie žiadostí o liek s výnimkou tehotných žien a ľudí pod 18 rokov. Teraz chystá novú schému, aby sa liek dostal k väčšiemu počtu ľudí. „Firma bude musieť s nami asi v spolupráci s intenzivistami, infektológmi a nepochybne ministerstvom vytvoriť akýsi mechanizmus a indikačnú schému, podľa ktorej sa tento liek dostane tým najbiednejším,“ doplnil Balík.

To isté uviedol v utorok ráno virológ Tomáš Cihlář, ktorý vedie tím, ktorý v americkej firme Remdesivir vyvinul. „Mechanizmus závisí na tom, že jednotlivé štáty vyčlenia kľúčovú nemocnicu, ktorá bude spádová pre najťažšie prípady. Nemocnici sa poskytne určité množstvo dávok lieku a podľa protokolu sa distribuuje medzi pacientmi. Nový protokol je koncipovaný, počas nasledujúcich dní sa bude zavádzať, „povedal Cihlář pre Český rozhlas Plus.

Kto liek zaplatí?
Ako bude liek hradený? „Musím priznať, že som sa tým v tejto chvíli nezaoberal, ale myslím, že by sa mali alokovať zdroje z poisťovní,“ uviedol Balík na dotaz Blesk.cz. „Avšak keď vidím, ako štát rozhadzuje peniaze, tak tie desiatky, maximálne stovky ampuliek, ktoré ako ČR maximálne dostaneme, nebude asi problém uhradiť,“ dodal.

Prvá dávka lieku, ktorú teraz dostáva taxikár, by podľa riaditeľa Davida Feltla mala byť zadarmo. To, že je liek zadarmo, Blesk Správam potvrdil aj minister zdravotníctva Adam Vojtěch.