Člen krízového štábu premiér Borisa Johnsona povedal Daily Mailu: „Stále platí, že pôvod nákazy je zoonotický“ , čo znamená, že sa preniesol zo zvieraťa na človeka, nevylučujú ale ani hypotézu, že originálne pochádza z wuchanského laboratória.

„Jedná sa o podložené alternatívne vysvetlenie pôvodu nákazy. Nemôže to byť náhoda, že sa koronavírus SARS-CoV-2 objavil v meste, kde je laboratórium, ktoré skúma koronavírusy. Tento fakt nemožno prehliadať, “ povedal následne politik, ktorý chcel zostať v anonymite.

Priamo vo Wu-chan sa totiž nachádza Inštitút virológia, ktorý patrí medzi najnebezpečnejšie na svete. Navyše sa laboratórium nachádza iba 16 kilometrov od tržnice. Na začiatku pandémie miestne médiá informovali o tom, že vírus malo z laboratória vyniesť niekoľko virológov, ktorí sa zašpinili od infikovanej krvi.

Druhé laboratórium vo Wu-chan sa nachádza len 5 kilometrov od tržnice a jedná sa o Centrum pre kontrolu chorôb, kde sa malo realizovať testovanie na zvieratách. Americký národný zdravotný inštitút udelil výskumný grant Wuchanskému inštitútu virológia vo výške 3,7 milióna dolárov.

Laboratórium je predmetom niekoľkých konšpiračných teórií, ktoré tvrdia, že práve tam sa nachádza prvotný zdroj nákazy koronavírusu. Inštitút mal testovať koronavírus práve na netopiere. Podľa týchto teórií mohli niektorí nakazení netopieri uniknúť a rozšíriť vírus.