Nedávno obletela internetom kauza kontroverznej influencerky Nely Slovákovej, ktorá predávala predražené rúška a dezinfekcie. Rúška mali byť účinnejšie ako iné, nakoniec ale množstvu ľudí ani nedorazili – alebo s veľkým oneskorením – a nesedeli na tvári.

Mladá žena ich predávala v čase, keď bol ešte veľký nedostatok ochranných prostriedkov, a preto z množstva odborníkov aj verejnosti zaznieva, že zarábala na nešťastí druhých, využila krízu a obchodovala so strachom. Blesk pre ženy oslovil právnika, odborníka na influencer marketing, českú obchodnú inšpekciu aj dvoch lekárov, aby posúdili, či je rúško s aktívnym striebrom naozaj účinnejšie.

Nela Slováková sa podľa právnika mohla dopustiť porušenia a v krajnom prípade môže ísť aj o trestný čin. Jednalo sa o chyby týkajúce sa kvality a zloženia, v niektorých prípadoch tovar nedodala alebo nie v primeranom termíne. Zákazníci môžu odstúpiť od zmluvy alebo aj vymáhať náhradu súdne. Oprava tovaru je vzhľadom k desaťtisícovému množstvu objednávok prakticky vylúčená.

Škodí aj dopravcom a preťažuje ich
Navyše v tejto neľahkej situácii preťažuje dopravné služby a jej vodiči majú kvôli neprevzatým zásielkam horšie hodnotenie aj zárobok. K neprevzatiu tovaru dokonca sama na sociálnych sieťach vyzýva a so zákazníkmi jedná dosť nevyberavo.

Článok pokračuje na ďalšej strane.