Začiatkom mesiaca avizovala prepravná spoločnosť Regio Jet, že od 30. júna do 26. septembra budú premávať vlaky do Chorvátska priamo z Bratislavy. Je však možné, že cestovanie Slovákov nadobro zastaví druhá vlna pandémie koronavírusu!

V uplynulých dňoch oznámila spoločnosť Regio Jet, že z Prahy do chorvátskej Rijeky budú trikrát týždenne premávať vlaky, pričom české zastávky sa napokon rozšírili aj o Bratislavu. Cena jednosmerného cestovného lístka sa pohybuje v sume od 22 € a je v nej zahrnutý i palubný servis, internetové pripojenie, či dokonca káva a raňajky zdarma!

Túto možnosť, ktorá sa napokon rozšírila na sedemdňovú premávku, sa rozhodlo využiť množstvo našincov a takmer okamžite sa predalo 30 000 lístkov. Igor Matovič však v relácii u Braňa Závodského v rádiu Expres cestovateľov mierne schladil, keď im oznámil znepokojivé správy.

Kým začiatkom mesiaca zazneli z úst premiéra Igora Matoviča potešujúce správy o sprístupnení cestovania do viacerých krajín vrátane Slovákmi obľúbeného Chorvátska, na jeho konci to už so zahraničnými dovolenkami až tak ružovo nevyzerá. Na základe stúpajúceho počtu nakazených totiž hrozí, že sa opäť vrátime k starému scenáru.

Nakazených raketovo pribúda
Vláda pridala v tzv. Semafore Chorvátsko do zoznamu bezpečných krajín, kam Slováci môžu voľnejšie vycestovať. Denné nárasty sa v posledných týždňoch pohybovali v nízkych desiatkach, ale len niekoľko dní späť začali počty stúpať veľkou rýchlosťou. A to hneď o niekoľkonásobok.

Epicentrom je hlavne Záhreb, kde je 654 nakazených ľudí. Hneď v závese je Splitsko-dalmatínska župa, ktorá sa s 582 infikovanými blíži k šiestim stovkám. V Chorvátsku sa od štvrtka 25. júna zaviedlo povinné nosenie rúšok vo verejnej doprave, kde sa nákaza môže ľahko preniesť. Zároveň musia ľudia dodržiavať dvojmetrové rozostupy medzi sebou.