Veľa ľudí práve dvakrát nerozmýšľa pred použitím chemických osviežovačov vzduchu. Dajú ich do zásuvky a užívajú si „Letný vánok“, „Vôňu sviežej bielizne“, „Lesný potok“ a veľa ďalších, pričom si myslia, že je to skvelý spôsob, ako zabezpečiť, aby mal vzduch príjemnú vôňu, bez toho, aby si uvedomili, že by to mohlo veľmi poškodiť ich zdravie, rovnako tak ako zdravie ich rodiny, domácich maznáčikov a nenarodených detí.

Zvyškové chemické látky z bežných produktov používaných na osvieženie, ako sú tieto osviežovače vzduchu, obsahujú toxické chemikálie, ktoré sa postupne hromadia v ľudskom tele po dlhšiu dobu, takže zdravotné dôsledky nie sú viditeľné ihneď, a preto sú týmto produktom prisudzované len zriedka.

Po predstavení osviežovačov vzduchu do zásuvky založených na technológii tepelnej indukcie a špeciálnych vonných gélov, ktoré sa aktivujú teplom a dochádza tak k pozvoľnému uvoľňovaniu vône, zažilo v 90. rokoch odvetví osviežovačov vzduchu svoj rozmach. Každý si o týchto osviežovačoch vzduchu myslel, ako sú úžasné – najnovší a najvyspelejší spôsob, ako prevoňať svoj domov.

Navyše boli pomerne lacné a neobsahovali aerosól, ktorý počas predchádzajúceho desaťročia vyvolal veľké znepokojenie kvôli škodlivým účinkom na ozónovú vrstvu. Ukázalo sa však, že hoci boli tieto osviežovače najprv považované za neškodné, nie je tomu tak. Keď sa vedci začali podrobne zaoberať týmito populárnymi zariadeniami, zistili, že obsahujú ohromujúce množstvo toxických látok.

Článok pokračuje na ďalšej strane.