„Začiatok športových líg, nahromadenie svadieb a osláv odložených z prvej vlny, nastúp dovolenkárov priamo do práce a detí priamo do škôl, otvorenie internátov a otvorenie semestra na fakultách,“ uviedol v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Uznávaný profesor zároveň doplnil ďalšie dôvody tohto trendu. Podľa neho buď prestávame rešpektovať autority, vrátane členov krízových štábov a ministerstva.

„Ďalej nás mätie nízka mortalita, ale aj krátka pamäť. Tvárime sa, že si nepamätáme taliansky, španielsky alebo britský scenár. Sme menej disciplinovaní v stratégii ministerstva, ktorá je jednoduchá a efektívna a teda R-O-R (rúška, odstup, ruky).“

Krčméry doplnil, že Slováci neveria v efekt preventívnych opatrení a sú skeptickí voči očkovaniu. Taktiež nás uspal úspech z prvej vlny a relaxovala nás letná dovolenka s dobrými číslami,“ priblížil.

Odborník sa obáva, že ak sa čoskoro neznížia počty nakazených, nepotrvá dlho a bude to mať za následok väčšiu mortalitu. „Preťaží sa nemocničná kapacita,“ zdôvodnil.

Premiér Igor Matovič po piatkovom zasadnutí konzília avizoval, že v najbližších dňoch sa s najväčšou pravdepodobnosťou pristúpi k sprísňovaniu opatrení.

Vladimír Krčméry tvrdí, ak si ľudia nevstúpia do svedomia, môže nás čakať návrat v čase. „Ak bude reťazenie rizikových podujatí pokračovať a nezmeníme náš prístup k zdraviu tých zraniteľných, vláde nezostane nič iné, ako sa vrátiť na začiatok mája alebo apríla, či v najhoršom prípade marca. Slovensko je relatívne malá a veľmi husto komunikačne prepojená krajina, preto efektivita lokálnych „lockdownov“ nemusí priniesť efekt, nevyhnutné budú buď celoplošné opatrenia, keď počet červených okresov presiahne hranicu, alebo kombinácia plošných a lokálnych opatrení,“ povedal.