Mohol by tieto kompetencie odovzdať do rúk niektorého iného člena vlády, čo podľa nej nie je v Európe nijak nezvyčajné. „Neboli by sme jediní v Európe, skôr naopak,“ okomentovala tento návrh prezidentka.

Hlava štátu v posledných týždňoch kritizuje komunikačný chaos, ktorý spôsobila vláda. Obyvatelia strácajú prehľad o aktuálne platných opatreniach, a tak rovnako rýchlo strácajú aj snahu rešpektovať prípadné nové pravidlá. „Celý svet rieši covid, len my riešime pána premiéra,“ povedala prezidentka Čaputová.

Igor Matovič podľa prezidentky neustále stavia Slovensko pred „falošnú dilemu“, keď sa všetkým vyhráža, že buď nás zachráni plošné testovanie, alebo musíme podstúpiť lockdown.

Na kritiku prezidentky medzitým stihol predseda vlády zareagovať. Igor Matovič vraj nemanažuje koronakrízu, pretože koronakríza manažuje nás, nechal sa počuť. Vraj vie, ako odstúpiť z funkcie, ktorú nemá. Opakovane Zuzanu Čaputovú skritizoval za to, že navrhovala namiesto povinného plošného testovanie len dobrovoľnú verziu, čím vraj prispela k zhoršovaniu situácie.

Premiér už niekoľko dní opakuje, že do celoplošného testovania nepôjde bez podpory hlavy štátu. Deklaroval, že by sa so Zuzanou Čaputovou aj rád stretol, podľa všetkého ešte tento týždeň. „Pokúsim sa ju presvedčiť na našu palubu. Aby odišla od kotlebovcov a Pellegriniho a pridala sa k nám.“

Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády odpovedal aj na jej kritiku, ktorá zaznela v živom vysielaní relácie Braňo Závodský Naživo. “Nemanažujem koronakrízu, koronakríza manažuje nás. Neviem, ako by som mal odstúpiť z funkcie, ktorú nemám,“ povedal.

Dodáva, že sa cíti ako “dohryzený pes”. „Ja som pre ľudí ten najhorší pes, ktorý im chce ubližovať, hoci ja len chcem tú najjemnejšiu cestu, ako prežiť Vianoce.” Čo si o jeho slovách myslíte vy?

Prezidentka v rádiu Expres:

Vyjadrenie Igora Matoviča: