Rusko podľa obžaloby spomínané zmenky nepodpísal v roku 2000, ako je na nich uvedené, ale až po roku 2013, kedy už nebol riaditeľom ani spolumajiteľom Markízy. Rusko zmenky vystavil ako fyzická osoba a zároveň ich podpísal za Markízu, ktorá sa tak mala stať ručiteľom.

Vzhľadom k tomu, že exminister hospodárstva ako hlavný dlžník zo zmeniek teraz vystupuje na verejnosti ako nemajetný, povinnosť preplatiť zmenky by zostala Markíze.

Zmenky neboli zahrnuté do účtovníctva Markízy zo skupiny Central European Media Enterprises, ktorú medzitým ovládla investičná skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera.

K najvyššiemu súdu sa odvolali obhajoba aj prokurátor, ktorý žiadal pre obžalovaných zhodný trest 20 rokov vo väzení. Prokurátor neuspel ani s návrhom, aby najvyšší súd Kočnerovi uložil trest prepadnutia majetku. Podľa slovenských médií tak platí rozhodnutie súdu prvej inštancie, ktorý Kočnerovi okrem väzenia vymeral aj pokutu vo výške 10.000 eur.

“Rozhodnutie Najvyššieho súdu je pre nás zadosťučinením po všetkom nami vynaloženom úsilí s vierou, že spravodlivosť zvíťazí. Tento výsledok posilňuje našu dôveru v to, že záujmy ‘vyvolených’ nebudú ohrozovať podnikanie na Slovensku a že takáto trestná činnosť bude v konečnom dôsledku rozhodovaná nezávislými a nestrannými súdmi,” uviedla vedúca právneho oddelenia Markízy Lucia Tandlich.

S rozsudkom je spokojný aj Daniel Lipšic, ktorý tvrdí, že po toľkých rokoch spravodlivosť vyhrala. “V máji 2018 sme podávali trestné oznámenie za antedatované zmenky Televízie Markíza. V júni 2018 bol Marián Kočner vzatý do väzby. V júli 2019 začalo hlavné pojednávanie pred Špecializovaným trestným súdom. Dnes Najvyšší súd potvrdil v celom rozsahu rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorým boli uložené tresty vo výške 19 rokov pre obidvoch obžalovaných. Spravodlivosť dnes vyhrala. Ale je to len začiatok. Je to dobrý boj, a nesmieme ho nikdy, nikdy vzdať,” napísal Lipšic na sociálnej sieti.