Marek Krajčí dnes schválil používanie známeho lieku v liečbe proti Covid ochoreniu. Na oficiálnej stránke ministerstva zdravotníctva je uvedené, že ide o zatiaľ neregistrovaný liek, ktorý dostal výnimku na prvého pol roka, pričom bude dostupný v lekárňach na predpis.

Liečivo sa doposiaľ na Slovensku používalo na veterinárne účely pre kone vo forme pasty či injekcií. Po naliehaní odborníkov a narastajúcom počte štúdií sa schválilo jeho terapeutické využitie na dobu pol roka. Z Británie a južnej Afriky pritom dorazili aj nové mutácie koronavírusu, ktoré majú nebezpečnejšie vlastnosti.

Liek je antiparazitikum, ktoré má aj veľmi silné antivírusové a protizápalové vlastnosti pri COVID-19. Podporuje to narastajúci počet štúdií, ktoré poukazujú na jeho účinnosť nielen v rámci in-vitro a zvieracích modelov, ale aj v mnohých klinických podania z centier a krajín z celého sveta.

Niektorí lekári tvrdia, že urýchľuje uzdravenie, skracuje čas hospitalizácie a znižuje úmrtnosť. Jeho využitie v liečbe skúma najnovšie aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Článok pokračuje na ďalšej strane.