Epidemická situácia sa v SR zlepšuje, v porovnaní s okolitými krajinami je trend výraznejší. Na piatkovej tlačovej konferencii hodnotiacej aktuálnu situáciu to uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO). Na druhej strane, nedarí sa znižovať počet hospitalizovaných v nemocniciach.

Kto sa už videl na rannej prechádzke vodiac dieťa do škôlky, školy, ba dokonca na nákupoch iných ako základných potrieb, si bude musieť, žiaľ, ešte nejaký piatok počkať. Aj keď sa podľa slov Mareka Krajčího situácia zlepšuje a počet pozitívne testovaných klesá, nič nie je vyhraté.

Minister informoval, že pri 14-dňovej incidencii prišlo na Slovensku k poklesu zo 605 na 466, zatiaľ čo napríklad v Rakúsku to bolo z 278 na 233, v Poľsku z 257 na 217.

Pozitivita vykonaných PCR testov klesla z 19 na 15 percent, antigénových z troch na dve percentá. Na umelej pľúcnej ventilácii je 308 osôb, čo je mierny pokles oproti minulému týždňu (322). „Výrazne tiež stúpol počet otestovaných, keďže sa testovalo v rámci skríningu, v rámci sedemdňového priemeru sa zvýšil počet testov z 83.301 na 232.343,“ dodal minister

Článok pokračuje na ďalšej strane.