„Dlhšie trvajúce nosenie rúška sťažuje dýchanie, môže spôsobiť hypoventiláciu, zníženie saturácie kyslíkom a zvýšenie tepovej frekvencie,“ opisujú rodičia osemročného dievčaťa zdravotné problémy, ktoré jej nosenie rúška spôsobujú.

Vzdelávacia organizácia Masarykova združuje tri základné školy, do ktorých chodí celkom 570 žiakov. S povinným nosením rúšok nesúhlasia rodičia len traja z nich. „Vidíme, že sa rúška nosia v celom svete. Ja sám mám množstvo kritických názorov na to, ako vláda postupuje. Na druhú stranu tie rúška sú minimum, čo môžeme každý urobiť, “ hovorí advokát Patr Kausta.

Riaditeľ ZŠ o vzniknutej situácii debatoval so zástupcami ministerstva školstva . Tí hovoria, že krajným riešením je zamedzenie vstupu. „Povinnosť nosenia rúšok vyplýva z mimoriadneho opatrenia ministerstva zdravotníctva zo 7. decembra 2020. Riaditeľ školy nie je oprávnený udeliť z tejto povinnosti pre žiakov výnimky,“ uvádza Ministerstvo školstva, mládeže a telovýchovy.

Žaloba na školu bola podaná v mene maloletej žiačky v zastúpení rodičov. Niektorí právnici tvrdia, že existuje šanca, že o situácii bude rozhodovať opatrovnícky súd. „Takýto úkon by mal schváliť opatrovnícky súd, pretože je to vážna vec. Poverenie advokáta je vec, ktorá je spojená s odmenou advokáta, to znamená klientom je v tejto chvíli tá neplnoletá, “ vysvetlil advokát KAUST.

Krajský súd v Ostrave žalobu nakoniec rozdelil na dve. Jedna ide škole, druhá ministerstvu zdravotníctva.