Slovensko prehráva boj s pandémiou koronavírusu, v dôsledku čoho je denne nakazených tisícky ľudí, nehovoriac o desivom počte obetí. To však pre ministra zdravotníctva Mareka Krajčího zrejme nie je prioritou, keďže má počas najťažšieho obdobia v histórií krajiny čas na obmedzovanie práv žien.

Ministerstvo zdravotníctva v sobotu (13. februára) prijalo nové znenie vyhlášky, podľa ktorej vek nad 40 rokov už nebude chápaný ako zdravotná indikácia, v dôsledku čoho bol potrat hradený zdravotnou poisťovňou.

Ženy nad 40 rokov si budú musieť za ukončenie tehotenstva do 12. týždňa zaplatiť. Po novom zákrok nebude hradiť zdravotná poisťovňa. Vyplýva to z novej vyhlášky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Marek Krajčí už v minulosti tento návrh, ktorý sa stal, žiaľ, skutočnosťou odôvodnil tým, že moderné technologické diagnostické prístroje a nové poznatky už samotný vek nie je pri počatí nevyhnutným zdravotným rizikom. Je však zarážajúce, že rezort zdravotníctva tvrdí, že nová vyhláška sa žiadnym spôsobom nedotýka práv žien.

Článok pokračuje na ďalšej strane.