Mladík do poslednej chvíle pracoval vo vznikajúcom múzeu a hosteli Franz Kafka Spital. Sociálny podnik dáva príležitosť pracovať ľuďom s handicapom. Lenže ministerstvo práce a sociálnych vecí podnik vraj nadmieru kontrolovalo. Podľa spolupracovníkov to Václav niesol veľmi citlivo.

Ako zamestnanec musel čeliť desiatke kontrol iniciovanej ministerskými úradníkmi. „Vašek bol ešte v stredu v práci. Nič nenasvedčovalo, že zvolí také riešenie. Deprimoval ho ale prístup ministerstva, ktorý na jeho pracovisko poslalo množstvo kontrol, ktorých cieľom je celý podnik uzavrieť. Cítil zodpovednosť za svojich kolegov, “ uviedol pre Blesk.cz zdrvený kolega Jan Tvarůžek.

V prípade mladíka spôsobilo tragédiu niekoľko okolností: Jeho zákerná choroba – trpel bipolárnou poruchou a obava o budúcnosť podniku, na ktorého vzniku sa podieľal, a na ktorý si podľa spolupracovníkov úrad ministerky Jany Maláčovej (ČSSD) úmyselne „zasadol“.

Spolok zamestnávajúci 80 postihnutých prosil Janu Maláčovú o podporu v čase covidu, tá na neho ale podľa pracovníkov namiesto toho poslala hĺbkové kontroly, aby podnik uzavreli.

Okrem hygieny a inšpektorátu práce kontroloval spolok aj Štátny úrad pre jadrovú bezpečnosť. Ministerka do Brna cez reláciu Reportéri ČT už skôr odkázala, že prístup jej úradu „musí byť ku všetkým rovnaký“. Na otázky Blesk.cz nereagovala.

Vašek nemohol vzhľadom k bipolárnej poruche pracovať na plný úväzok. Aj cez to, že bol právnik, našiel si miesto práve v sociálnom podniku, ktorý dáva šancu ľuďom s postihnutím.

„Pre neho malo obrovský zmysel, že mohol pracovať na novom projekte vznikajúceho múzeá a hosteli a komunikovať s ľuďmi z celého sveta. Dávalo mu to radosť zo života, “ tvrdí jeho nadriadený Ján Tvarůžek.

Ombudsman dal v spore s ministerstvom za pravdu spolku, ministerstvo ale pochybenia odmieta uznať a nezmyselné kontroly v podniku pokračujú. Handicapovaní zamestnanci tak majú stále väčšie a väčšie existenčné obavy.