Pre lepšiu predstavu – doposiaľ dostávali MOM-ky cez 800 eur na deň, po novom to bude približne 500eur. A keďže ministerstvo znížilo nároky aj na množstvo pracovníkov, väčšina MOM-iek bude prepúšťať. „Z 5. minimálnych ľudí sa stávajú 4. To znamená, že 20% ľudí stráca prácu,“ povedal František Fabián, technická podpora MOM. Niektorí uvažujú aj o náhrade doterajších pracovníkov za lacnejšiu posilu.

MOM-ky, ktorým sa dodatok k zmluve zdal nevýhodný, buď v testovaní už ďalej pokračovať nebudú, alebo sa rozhodli, že testovanie spoplatnia. Nedostatok MOM-iek zatiaľ nehrozí, keďže aktuálne ich máme na Slovensku približne 2000. Z toho približne 800 je dotované MZ SR a testovanie v nich je bezplatné, zvyšných cca 1200 je súkromných a za testovanie si platíte. Či bude ale dosť bezplatných MOM-iek aj po 1.apríli sa ešte len ukáže.

Dodatky k zmluvám mali možnosť podpísať prevádzkovatelia MOM-iek do pondelka. Koľko z nich tak v prevádzke bude pokračova,ť sa dozvieme najskôr až v utorok. „Odborníci z konzília odborníkov zároveň informovali, že budú aj prehodnocovať povinnosť testovania v rámci kovidautomatu, takisto štát pripravuje aj víziu samotestovania,“ vyjadrila sa Eliášová. Kedy však k takémuto prehodnoteniu dôjde nateraz známe nie je.

Čo sa týka Veľkonočných sviatkov MZ SR garantuje, že testovanie bude zabezpečené po celom Slovensku. „Tie MOM, ktoré fungujú na báze zmluvy s MZ SR, tak tieto budú k dispozícii, pretože majú klauzulu v zmluve, že min. 6 dní v týždni musia testovať občanov,“ doplnila Eliášová. Stále ale nie jasné koľko takýchto bezplatných MOM-iek po 1.apríli zostane. A preto je otázne, či sa pri MOM-kách nebudú tvoriť dlhé rady ako pred mesiacmi.