Prezidentka v rozhovore pre denník SME otvorene priznala, že Matoviča musela vymenovať za ministra financií, inak by dohoda o riešení krízy vo vládnej koalície padla.

“Prebiehala pandémia, nemocnice boli plné a ľudia v nich umierali. Koaliční partneri podmienili svoje zotrvanie vo vláde odchodom premiéra. V deň, keď som sa verejne vyjadrila, že jeho demisia by umožnila politickú dohodu, som zároveň prijala už šiestu demisiu ministra. V ten istý deň prestal fungovať aj parlament. Ten záver vo mne nevznikol za sekundu. Bol to výsledok týždňov stupňujúcej sa vládnej krízy s jediným možným riešením,” uvádza so slovami, že s Matovičom hovorila najprv medzi štyrmi očami.

Prezidentka sa vyjadrila aj na margo podozrení, že jej vystupovanie a rozhodnutia podliehajú politickým záujmom strany PS. “Vnímam, že som upodozrievaná aj z toho, že hrám v prospech subjektu, z ktorého som vzišla. Pravda je však taká, že prakticky nie som v kontakte s progresívcami, hoci mi to je niekedy až ľudsky ľúto. Pri mojom rozhodovaní, krokoch a slovách nezohľadňujem, či nejakým spôsobom nahrávajú niektorému z politických subjektov. Tak to je, či mi to ľudia budú veriť alebo nie,” uvádza jednoznačne.

Okrem iného sa vyjadrila aj k osobe Igora Matoviča, pričom prezradila, že k nemu ani inému politikovi necíti žiadny hnev. Expremiérovu nomináciu na post ministra financií však vníma ako politickú, nie odbornú. “Ak by som ho odmietla vymenovať, celá koaličná dohoda by padla. Malo by to za následok, že by Igor Matovič ani nepodal demisiu a vládna kríza by uprostred pandémie pokračovala ďalej. To som považovala za neprípustné,” vysvetľuje. Napokon vyjadrila presvedčenie, že Matovič sa podľa všetkého nezačne správať inak ako doposiaľ: “Človek v istom veku musí vynaložiť veľkú námahu, aby zmenil svoje stereotypy. Týka sa to aj mňa, týka sa to všetkých ľudí, čiže nepredpokladám, že človek v dospelom veku nejakým zásadnejším spôsobom prebuduje svoju osobnosť,” dodáva.