Českom sa včera a dnes prehnali mimoriadne silné búrky, pričom južnú Moravu dokonca zasiahlo v Hodonínskom regióne tornádo. Nad Európou sa podľa serveru iMeteo veľmi pomaly presúva studený front, ktorý v kombinácii s teplým vzduchom vyvoláva extrémne prejavy počasia. V Česku búrky napáchali veľké škody aj preto, pretože ich sprevádzali prívalový dážď a aj krupobitie.

V juhomoravskom okrese Hodonín zaznamenali tornádo, ktoré zrovnalo so zemou pol obce Hrušky. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Nemocnica v Hodoníne hlási desiatky zranených v súvislosti so silnými búrkami, ktoré vo štvrtok večer zasiahli južnú Moravu. Z postihnutých obcí hlásia stovky poškodených domov, informovala televízia ČT24.

Podľa denníka Blesk bola situácia počas uplynulej noci najhoršia na juhu Čiech, kde padali krúpy veľké ako golfové loptičky. Pri Temelíne spadli stožiare elektrického vedenia, takže museli odstaviť druhý blok jadrovej elektrárne. Bez prúdu sa ocitlo asi 10-tisíc domácností. Spadnuté stromy komplikovali dopravu asi na 40 rôznych miestach.

Článok pokračuje na ďalšej strane.