Podľa informácií TV JOJ rozhodovanie o väzbe je naplánované na popoludnie. Prvých piatich obvinených by mal začať vypočúvať na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku okolo druhej poobede. Ďalších piatich obvinených, vrátane influencerky Zuzany Plačkovej a jej manžela Reného, by mali začať vypočúvať okolo piatej.

Zuzana Plačková a jej manžel René Strausz boli spolu s ďalšími osobami obvinení z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a drogovej trestnej činnosti. V utorok (28. septembra) napokon uniklo uznesenie voči skupine, kde je uvedené, že manželia mali so spoločníkmi vykonávať koordinovanú trestnú činnosť od roku 2012!

Zuzana Plačková a René Strausz boli podľa vyšetrovateľov NAKA súčasťou organizovanej zločineckej skupiny najmenej šiestich osôb, ktoré pôsobili na území Trnavského, Bratislavského a Trenčianskeho kraja.

V čase od roku 2012 až do súčasnosti vraj títo šiesti dovážali na Slovensko kokaín. Vyplýva to z uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré sa v utorok večer rozšírilo do médií.

„Dôležitými dílermi – najmä kokaínu – boli aj René Strausz a jeho manželka Zuzana Strausz Plačková, ktorí asi od roku 2017 kupovali v rámci zločineckej skupiny kokaín od jedného z členov a predávali ďalším užívateľom,“ tvrdia vyšetrovatelia s tým, že známe osobnosti údajne drogy predávali ešte nižšie postaveným dílerom v rámci gangu alebo koncovým užívateľom. Proti Plačkovej a jej manželovi svedčia minimálne traja svedkovia.

Špecializovaný trestný súd bude v stredu popoludní rozhodovať o tom, či členov údajného gangu zoberie do väzby. Prokurátor chce vo väzbe aj influencerku Zuzanu Plačkovú a jej manžela Reného Strausza. Obaja majú na Instagrame stovky tisíc sledovateľov.

Influencerka a jej manžel boli údajne členmi gangu, ktorý sa primárne orientoval na výrobu a distribúciu veľkého množstva pervitínu. Kokaín vraj distribuovali do tzv. vyššej spoločnosti.

René Strausz bol podľa Národnej kriminálnej agentúry „spojka do lepšej spoločnosti, lebo cez týchto ľudí ďalej posúval pervitín a kokaín“.

Kým bolo počas prehliadok zaistených deväť kilogramov omamných látok, z ktorých by bolo možné vyrobiť minimálne 90-tisíc jednorazových dávok drogy, vyšetrovateľ uvádza, že presné množstvo druhej látky nie je možné zistiť.

Čo našli v dome u manželov Strauszových?
Pri domovej prehliadke u manželov Strauszových zaistili šesť mobilných telefónov, notebook a občiansky preukaz na meno Mário Herák. Vyšetrovateľ konštatuje, že doposiaľ neboli odsúdení za žiadnu konkrétnu trestnú činnosť. „Je však potrebné uviesť, že v rámci svojich obchodných aktivít, predávajú oblečenie pod nimi vytvorenou značkou Cocaine and Caviar,“ píše vyštrovateľ. Obaja odmietli vypovedať a uviedli len, že sú nevinní, drogy nekonzumujú ani nepredávajú.

Počas domových prehliadok policajti zaistili viac ako deväť kilogramov omamných a psychotropných látok – metamfetamín, z ktorých by sa dalo vyrobiť minimálne 90.000 jednorazových dávok drogy. Zaistili tiež zbrane, strelivo, cigarety a viac ako 70.000 eur v hotovosti, uviedla podrobnosti k prípadu v stanovisku NAKA.

Odpočúvali ich
Z uznesenia o obvinení tiež vyplýva, že členov zločineckej skupiny odpočúvali.

„Bola ustálená komunikácia páchateľov ohľadom páchania skutkov a boli ustálené jednotlivé objekty, v ktorých sa páchatelia zdržiavali,“ píše sa v uznesení s tým, že v súčasnej dobe sú tieto úkony v utajenom režime.

Všetkým obvineným v prípade dokázania viny hrozia vysoké tresty, v najhoršom až doživotie.

FOTOGALÉRIA: