U väčšiny chorých sa príznaky prejavili do 11,5 dní
Odborníci z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health ďalej poukázali na to, že takmer u všetkých skúmaných pacientov (97,5 percent) sa ochorenie COVID-19 prejavilo do 11,5 dňa od nákazy. Vo svojej analýze, ktorú publikovali v časopise Annals of Internal Medicine, hovoria, že navrhnutá 14-denná izolácia je podľa nich vzhľadom na zníženie rizika šírenia infekcie primeraná.

„Na základe našej analýzy verejne dostupných údajov je 14-denná karanténa primeraná. Upozorňujeme ale, že u zlomku nakazených sa môžu prvé príznaky prejaviť až po 14 dňoch. Túto skutočnosť odhadujeme u 101 prípadov z 10 tisíc nakazených, “ uviedol Justin Lessler z epidemiologického oddelenia Bloombergovy školy.

Hlavné príznaky ochorenia COVID-19
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má nákaza novým typom koronavírusu tri základné príznaky. Ide o kašeľ alebo bolesť v krku, ďalej horúčku a na záver dýchavičnosť. U nakazených sa nemusia nevyhnutne rozvinúť naraz všetky tieto príznaky. U niektorých ľudí dokonca ochorení COVID-19 prebieha úplne bezpríznakovo.

Avšak v prípade rizikových skupín, ku ktorým patria seniori, onkologickí pacienti alebo ľudia s oslabenou imunitou, môže COVID-19 spôsobiť veľmi vážne komplikácie. Ide najmä o zápal pľúc alebo pľúcny edém, teda hromadenie tekutiny v pľúcach.

FOTOGALÉRIA: