Vedci sa domnievajú, že nákaza sa rozširovala výťahom, ktorý žena opakovane používala keď si chodila dole po jedlo a dotýkala sa tlačidiel vo vnútri. Test na protilátky neskôr odhalil, že žena bola nosičom koronavírusu bez toho, aby sa u nej prejavili akékoľvek príznaky.

Vo výťahu vždy cestovala sama. Po nej do výťahu však nastúpila suseda a vtedy sa nakazila od ženy. Následne nakazila svoju matku a jej partnera v byte, ktorí o tri dni neskôr išli na párty.

2. apríla mal jeden z účastníkov párty mŕtvicu a bol prijatý do nemocnice. Vtedy sa ešte nevedelo, že už má koronavírus. 7. apríla testy ukázali, že partner matky má COVID- 19.

„Toto testovanie bol prvý potvrdený prípad v tejto skupine nakazených,“ uvádza sa v časopise Emerging Infectious Diseases. Niekoľko ľudí z jeho okolia bolo takisto pozitívne testovaných, okrem iného aj suseda, ktorá sa vrátila predtým z USA.

Kým bol pacient s mŕtvicou v nemocnici, medzitým infikoval ďalších 28 ľudí na oddelení. Infikovaných bolo aj 5 sestier, jeden lekár a jeden zamestnanec nemocnice. Ešte pred potvrdeným nákazy koronavírusom previezli pacienta s mŕtvicou do inej nemocnice, kde nakazil ďalších 20 ľudí.

Štúdia tvrdí, že problémom s koronavírusom vo výťahoch je to, že ide o malé uzavreté vnútorné priestory, ktoré sú pre šírenie nákazy ideálne. Vo výťahoch tiež chýba silnejšie prúdenie vzduchu, čo znamená, že ľudia za sebou vírus zanechajú.

Životnosť vírusu na rôznych povrchoch závisí od teploty okolia, vlhkosti, typu povrchu a ďalších faktorov. Podľa dvoch štúdií však vírus dokáže na nehrdzavejúcej oceli a plastoch prežiť až sedem dní. Ide presne o prípad tlačidiel vo výťahu a tiež rúčky na dverách.