„Ak nemáte právomoc zatvoriť oblohu, tak mi dajte lietadlá! Ak už my nebudeme, Bože chráň, na rade budú Lotyšsko, Litva, Estónsko. Verte mi,“ vyslovil desivú prognózu.

Napokon adresoval aj odkaz priamo Putinovi: „My neútočíme na Rusko a nemáme v pláne naň útočiť. Čo od nás chcete? Nechajte našu krajinu na pokoji,“ zdôraznil prezident. Mierové rokovania oboch strán ale zatiaľ nepriniesli rázne ukončenie konfliktu.

Kto je Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ?

Od roku 2019 prezident Ukrajiny. Pôvodným povolaním bol herec, scenárista a televízny moderátor.

Ukrajinským prezidentom sa stal v roku 2019, dovtedy bol najobľúbenejším komediálnym hercom v krajine. Preslávil sa najmä postavou prezidenta.

Má židovský pôvod, jeho starý otec bojoval za Červenú armádu v druhej svetovej vojne proti nacistom.

Troch bratov starého otca zabili nacistickí okupanti.

Na Ukrajine sa stal známejší vďaka svojej účasti v relácii Tanec s hviezdami a potom hral vo viacerých ruských filmoch.

V roku 2015 hral v populárnom komediálnom seriáli Služobník ľudu fiktívneho ukrajinského prezidenta Vasilija Holoborodka. V seriáli Zelenskyj predstavuje mladého stredoškolského učiteľa dejepisu, ktorý vyhrá prezidentské voľby po tom, čo sa rozšíri virálne video, v ktorom kritizuje skorumpovanú ukrajinskú vládu.

Politická strana Služobník ľudu, za ktorú kandidoval v prezidentských voľbách, je pomenovaná práve podľa úspešného seriálu. Na Silvestra 2018 oznámil svoju kandidatúru v ukrajinských prezidentských voľbách 2019 a začiatkom februára ho predvolebné prieskumy považovali za jedného z favoritov. V druhom kole volieb porazil protikandidáta Petra Porošenka.