Slovensko čaká ďalšia vlna zdražovania, tvrdí Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK). Zdražovanie a vysoká cenová úroveň potravín je trend, s ktorým sa Slováci budú stretávať aj minimálne v najbližšom roku. Informoval o tom predseda SPPK Emil Macho na tlačovej konferencii.

Potravinári žiadajú vládu o mimoriadnu podporu na zmiernenie rastu cien potravín. Uviedli to v utorok na spoločnej tlačovej konferencii predstavitelia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska. Len pomoc vlády SR podľa nich zmierni zdražovanie potravín.

„Blíži sa nová úroda a očakávali sme, že možno nová úroda prinesie razantnejšie stabilizovanie alebo prípadnú cenovú stabilizáciu alebo pokles cien potravín. Bohužiaľ musíme konštatovať, že tomu tak nebude. Aj ceny komodít z novej úrody sú pod obrovským tlakom, hlavne z globálneho vývoja,“ uviedol Macho s tým, že problémom je najmä neutíchajúca vojna na Ukrajine a zablokované ukrajinské prístavy.

Daná situácia sa začína odrážať aj na kúpyschopnosti Slovákov, ktorá vo vzťahu k slovenským potravinám podľa Macha naďalej klesá.

Článok pokračuje na ďalšej strane.