Herny Silva sa narodil 15. septembra 1926 v New Yorku. Už v mladosti začal navštevovať divadelné kurzy a divadelná hra Hatful of Rain, v ktorej neskôr účinkoval so spolužiakmi, bola ta úspešná, až sa dostala na Broadway. Svoju filmovú premiéru si odbil v päťdesiatych rokoch prostredníctvom televíznych inscenácií.

​“Naše srdcia sú zlomené nad stratou nášho drahého priateľa Henryho Silvu, jedného z najmilších, najláskavejších a najtalentovanejších mužov, ktorých som mala tú česť nazývať svojím priateľom,“ napísala Deana Martin, blízka kamarátka zosnulého, dcéra herca a speváka Deana Martina. „Bol poslednou žijúcou hviezdou pôvodného filmu Oceans 11,“ vzdala mu hold smútiaca kamarátka. Jej otec, Dean Martin (†78), ktorý zomrel v roku 1995, si s ním zahral práve v tomto filme z roku 1960. Henry Silva bol trikrát ženatý a narodili sa mu dvaja synovia. Od roku 1990 až do skonu žil so svojou partnerkou Wendy Christenfeld.

​Svoj herecký sen si Henry Silva začal plniť ešte ako tínedžer v 40. rokoch 20. storočia. Opustil školu a vybral sa za šťastím do Hollywoodu, kde ho prijali do Actors Studia. Počas svojej dlhej kariéry nakrútil vyše 100 filmov. Silvova prelomová úloha prišla v 50. rokoch minulého storočia, keď si zahral drogového dílera vo filme A Hatful of Rain (Plný klobúk dažďa) a v nasledujúcom desaťročí sa pripojil k dvom kultovým filmom Franka Sinatru: Ocean’s Eleven a Mandžuský kandidát. Zahral si aj vo filmoch Johnny Cool z roku 1963 a Návrat pána Moto z roku 1965.

Sedemdesiate roky boli pre Silvu ešte rušnejšie, keď získal významné úlohy vo filmoch Milánsky kaliber 9 (1972), Hon na človeka (1972) a Boss (1973), ako aj v európskych tituloch vrátane Výkriku prostitútky, Takmer človek Umberta Lenziho, Hon na človeka v meste a Voľná ruka pre drsného policajta, Zbrane smrti či Kriminálnici. V osemdesiatych rokoch sa objavil s Burtom Reynoldsom vo filme Sharkyho stroj (1981), s Chuckom Norrisom v Kóde mlčania (1985) a Stevenom Seagalom vo filme Nad zákonom (1988). Silvov posledný herecký vystúp bol v remake filmu Ocean’s Eleven z roku 2001, v ktorom si zahral symbolicky len epizódnu úlohu po boku Brada Pitta a Georgea Cloonyho. V tom istom roku odišiel do hereckého dôchodku. Silva bol dvakrát ženatý a mal dvoch synov.

FOTOGALÉRIA: