Farmaceutický priemysel je niečo, čo sa navonok tvári ako oblasť, ktorá má ľuďom pomôcť. Ako oblasť, vďaka ktorej môžu mať ľudia lieky na choroby a vďaka nim ich zvládnu.

Nepopierame, že v mnohých prípadoch to tak je. Ďalej však nemožno zabudnúť na to, že farmaceutický priemysel je veľmi tvrdý biznis a nie je výnimkou, že mnoho firiem ide tvrdo za ziskom s cieľom negatívne pôsobiť na používateľa liekov. A práve o tomto sa rozhodol prehovoriť jeden z predchádzajúcich zamestnancov farmaceutického podniku.

Svoju spoveď začína bývalý zamestnanec trendom, ktorý je aktuálny po celom svete. Neustále sa hovorí o tom, že človek potrebuje lieky a že sa bez nich nezaobíde. Tú s cieľom vyliečiť určitú chorobu, tu s cieľom pomôcť ľudskej imunite. Pravda je ale taká, že jednoduchšie choroby možno zvládnuť bez liekov a imunita môže byť posilnená správnou stravou a životosprávou. Napriek tomu je ale stále podnecovaný trend toho, že ľudia lieky potrebujú. Ako zo strany rôznych mediálnych masáží, tak zo strany lekárov, ktorí ich predpisujú aj na banality.

Príkladom za všetky je obyčajná chrípka. Predtým sa odporúčalo vypotiť a za pár dní bola choroba preč. A dnes? Základom sú antibiotiká doplnené o rad ďalších liečiv.

Článok pokračuje na ďalšej strane…