Chlapček dostal kŕče a prestal jesť
Lenže stav dieťaťa sa rozhodne nezlepšoval, skôr naopak! K lekárovi s dieťaťom sa museli rodičia ponáhľať znovu 2. septembra, po 14 dňoch „domáceho liečenia“. Chlapcovi sa začali napínať tvárové svaly, robil tzv. grimasy, napínala sa mu kože.

Pridalo sa nechutenstvo.“Odmietal jesť a prehĺtať, dokázal sa len napiť,“ opísal zhoršenie stavu detský lekár.

Matka sa bála sklerózy
O tri dni neskôr, 5. septembra, už bolo veľmi zle. Detský lekár odoslal chlapčeka okamžite na Kliniku detskej ORL Detskej nemocnice v Brne. Až tam prišli s informáciou o neočkovaní dieťaťa proti tetanu!

„Chlapec nie je očkovaný, pretože je jeho matka presvedčená, že by sa po očkovaní u neho rozvinula roztrúsená skleróza. Napriek poučeniu však podpísala svoj nesúhlas s očkovaním dieťaťa, „ poslal praktík odkaz špecialistom na kliniku do Brna. Matka totiž uviedla, že je presvedčená, že u nej očkovanie viedlo k rozvinutiu sklerózy multiplex.

Nočné záchvaty
Do detskej nemocnice prišla sanitka ešte včas. Chlapčeka lekári okamžite prijali na jednotku intenzívnej starostlivosti. „Ihneď sme ho očkovali a podali antitetanický globulín,“ popísali prvú záchrannú terapiu brnenskí špecialisti.

Zďaleka však nebolo vyhrané. V noci dostal chlapec opakované záchvaty kŕčov, jeho telíčko sa prehýbalo do desivého oblúka. Pri pokuse napiť sa dieťaťu navyše stiahla tvár do grimasy.

Práve grimasy a napnutie svalov, ktoré vedú, až k prehýbaniu tela do luku, sú základnými príznakmi ochorenia tetanom.

Museli otvoriť priedušnicu
Lekári potom preložili dieťa na ARO. Tu maličkému pacientovi nasadili srdcovú podporu a umelé dýchanie. Desať dní po prijatí mu museli otvoriť priedušnicu, aby mohol malý pacient dýchať!

Až potom, dvanásť dní po hospitalizácii, sa stav chlapčeka mierne zlepšil. „Je schopný spontánneho dýchania, zostáva hospitalizovaný,“ napísali lekári do správy.