Infekcia a zle sa hojace rany

Upozorniť na cukrovku môžu aj časté kvasinkové infekcie či infekcie močových ciest, prípadne vám môže na koži vyrašiť nejaký nepríjemný vred, ktorý sa ťažko hoji. Ďalej sa cukrovka môže prejavovať svrbením, a to v oblati slabín.

Zvýšená náchylnosť na infekcie je spôsobená poruchou imunity a tiež tým, že cukor sa vo väčšej miere dostáva aj do telesných sekrétov. Je výživou pre pôvodcov infekčných chorôb, ktoré veľmi dobre rastú vo výživnom sladkom prostredí.

Dysfunkcia v intímnej sfére

Cukrovka môže poškodzovať cievy a nervové zakončenia v genitáliách, čo vedie k strate libida u oboch pohlaví. U mužov sa teda prejavuje poruchou erekcie, u žien vedie k neplodnosti a vaginálnej suchosti.

Vynechanie menštruácie (cysty na vaječníkoch) u žien

Tieto cysty si môžu vytvoriť určitú odolnosť a ľahostajnosť voči inzulínu, ktorý má tendenciu sa vstrebávať do krvi.

Rozmazané videnie

Vysoká glykémia môže spôsobiť vydutie očnej šošovky, a človek má potom problémy so zaostrením.

Viac pigmentu v kožných záhyboch

Kožné receptory reagujú na veľké množstvo inzulínu, tak že sa v kožných záhyboch začne tvoriť viac pigmentu. Najčastejšie sa tieto škvrny tvoria v oblasti krku.

Urobte si glukózotolerančný test!

V období pred vyšetrením sa odporúča žiť a jesť ako zvyčajne, nič nemeniť v životospráve, neobmedzuje sa príjem cukru a nepodávajú sa extrémne fyzické výkony. V deň testu treba prísť ráno nalačno. Pred vyšetrením je nutné nejesť aspoň 10 hodín. Vyšetrenie by sa nemalo vykonávať počas ochorenia (chrípka, iné infekčné ochorenie, úraz a podobne); robieva sa z krvi odobranej zo žily. Test urobený z kapilárnej krvi glukomerom nie je presný a nie je spoľahlivý. Najprv sa odoberie krv nalačno a potom sa vypije roztok s glukózou (75 g), ktorý sa môže dochutiť šťavou z citróna. Ďalší odber krvi nasleduje o jednu a o dve hodiny. Až potom je možné normálne sa najesť a napiť. Po celý čas testu je veľmi dôležité zostať sedieť. Fyzická aktivita by skreslila výsledky testu, ktoré by potom mohli byť „falošne“ v norme. Stanovenie cukru v moči sa počas testu nerobí.

Ak vás tento článok zaujal, nezabudnite ho zdieľať so svojimi priateľmi na Facebooku!