Pre zdravý životný štýl sa ľudia nerozhodujú len kvôli dosiahnutiu dobrej postavy, ale aj kvôli tomu, aby sa cítili dobre a plní energie.

Samozrejme krásna figúra je veľké plus, ktoré zdravý životný štýl prináša. Ak sa necítite dobre, ak ste unavení a ak sa vám dlhodobo nedarí schudnúť, dôvodov pre ktoré to tak je môže byť viac.

Pozrite sa na 10 ranných zlozvykov, ktorých by ste sa mali rýchlo zbaviť.

1. Dlhé ranné vylihovanie v posteli:
Dostatočne dlhý spánok je veľmi dôležitý, avšak nič netreba preháňať. Ako sa hovorí, žiadny extrém nie je vhodný a to si pamätajte aj pri spánku. Ideálna doba pre spánok je 7 až 8 hodín a najlepšie je ísť spať večer skôr a ráno skôr vstávať. Ľudia, ktorí spia príliš dlho sú náchylnejší na kardiovaskulárne ochorenia a cukrovku, ktorá má súvislosť aj s obezitou.

2. Neurobíte si čas pre zdravé a výdatné raňajky:
Pokiaľ si ráno urobíte čas na raňajky, vaše telo vám bude rozhodne veľmi vďačné. Vďaka raňajkám bude váš metabolizmus fungovať oveľa lepšie, čím predchádzate problémom s priberaním. Ak sa ráno poriadne najete, znižuje sa aj chuť na jedlo počas dňa a teda aj prísun kalórií počas dňa.

Ďalším benefitom je tiež to, že raňajkami znižujete hladinu kortizolu v krvi. Kortizol je stresový hormón, ktorý sa po prebudení uvoľňuje do tela, aby organizmu zamedzil náhly pokles cukru v krvi.

3. Nepoužívate váhu pravidelne:
Mnohé štúdie dokazujú to, že ľudia, ktorí sa pravidelne vážili boli viac motivovaní v snahe schudnúť ako tí, ktorí sa nevážili. Najlepší spôsob ako sa vážiť je hneď ráno, po toalete a pred napitím sa vody, prípadne pred konzumáciou raňajok.

Ak počas chudnutia chodíte aj do posilňovne, môžete očakávať priberanie na váhe. Toto číslo vás nemôže znepokojiť, pretože svaly sú ťažšie ako tuk a preto sa v tomto prípade môže vaša váha zvyšovať.

4. Kontrolujete mobil alebo počítač hneď po prebudení:
Čas, ktorý ráno strávite kontrolou mobilu, či počítača by ste mohli pokojne investovať inak, napríklad prichystaním si chutných raňajok, či rannou rozcvičkou, ktorá by vám do tela vliala rannú energiu a silu.

Okrem iného je ranné kontrolovanie emailov či sms správ aj stresujúca činnosť, ktorej by ste sa mali po prebudení vyhýbať.

5. Nosíte príliš nepohodlné a tesné oblečenie:
Je prirodzené, že niektoré druhy povolania vyžadujú aj špecifický druh obliekania a preto kostýmy či obleky sú niekde neodmysliteľnou súčasťou. Ak ste nútení nosiť také oblečenie je pravdepodobné, že nechodíte po schodoch, ale radšej sa odveziete výťahom.

Vyberte si vhodné originálne, alebo zábavné tričko k vašej postave s peknou potlačou. Je to pochopiteľné, ak je to možné, zvoľte radšej pohodlnejšie oblečenie. V rámci svojho plánu na chudnutie skúste využívať schodisko, ktoré máte k dispozícii..

6. Doprajete si sacharidy v zlej forme:
Prijímanie sacharidov je dôležité, avšak nie sú sacharidy, ako sacharidy. Pri diéte by ste sa mali snažiť prijímať zdravé sacharidy, ktoré sa postarajú o to, že zaženiete svoj hlad a tiež sa budú pomaly uvoľňovať. Najlepšie je dopriať si sacharidy, ktoré sú obsiahnuté napríklad v mangu, ďalej si doprajte ovsenú kašu, celozrnnú pšenicu, grécky jogurt, banány, či čučoriedky.

7. Nedoprajete si ranný strečing:
Tak, ako pri meditácii tak i pri strečingu platí to, že nie je potrebné ho vykonať dlhý čas počas dňa, avšak každý deň, teda pravidelne. Stačí aj pár minút denne a budete sa cítiť lepšie. Pomôžete svojim boľavým svalom a kĺbom a váš pohyb počas dňa bude oveľa flexibilnejší.

8. Nemeditujete:
Aj krátka, pár minútová meditácia každé ráno vám môže pomôcť pri vašom chudnutí a nadobúdaní energie. Vďaka meditácii sa zníži váš krvný tlak a tiež hladina kortizolu, teda stresového hormónu v krvi. Keď bude v pohode vaša hladina tohto hormónu, bude ustálená aj vaša chuť na jedlo.

9. Nepúšťate si ráno do spálne svetlo:
Ak je pre vás ranné vstávanie naozaj náročné, možno by vám mohlo pomôcť denné svetlo, ktoré automaticky pomáha pri aktivácii vášho organizmu. Nabije vás energiou a dobrou náladou, vďaka ktorej si určite skôr zacvičíte, ako by ste zotrvávali v zatiahnutej nepresvetlenej miestnosti.

10. Ráno nevypijete pohár vody:
Pred tým, než sa pustíte do vašej povinnej rannej kávy by ste mali povinne vypiť aj minimálne 250ml čistej vody alebo vody s citrónovou šťavou. Príjem vody hneď po prebudení vás aktivuje, dodá vám energiu, udržuje v tele rovnováhu a tiež správnu telesnú teplotu.